Sverige planlegger nye dykkinger ved Estonia-vraket i sommer

Baugporten fra Estonia blir heist opp 18. november 1994. Arkivfoto: EPA/NTB Les mer Lukk

Det skal gjennomføres nye dykkinger ved vraket av passasjerferja M/S Estonia i sommer etter avsløringen av hittil ukjente hull i skroget i en dokumentar.

Den svenske regjeringen har foreslått en lovendring som kommer til å bli vedtatt innen sommeren, slik at dykkinger ved vraket vil være lovlig etter 1. juli.

Fredag ettermiddag holdt den svenske havarikommisjonen og Statens geotekniska institutt pressekonferanse om de videre undersøkelsene.

– Hovedmålet med denne foreløpige granskningen er å undersøke hullenes opphav, hvordan oppsto de, når oppsto de. Oppsto de før eller etter forløpet da ferja sank, sa Jonas Bäckstrand, havarikommisjonens etterforskningsleder, ifølge SVT.

Trosset fredning

Estonia forliste mens den var på vei fra Tallinn til Stockholm 28. september 1994 og har siden ligget på bunnen av Østersjøen. Av de i alt 989 menneskene om bord overlevde kun 137.

Et nytt hull i skroget ble avslørt i den prisbelønte dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt», som hadde premiere høsten 2020. Produsentene valgte å sende dykkere ned til vraket selv om stedet var fredet og dykking ulovlig.

Intervjuer overlevende

På pressekonferansen ble det også klart at den tidligere etterforskningen av forliset fortsatt ikke er gjenåpnet.

– En forutsetning for det er at ny informasjon gir mulighet til å revidere tidligere analyser og konklusjoner, sier Bäckstrand.

Han er enig i kritikken som er kommet mot at overlevende ikke ble avhørt i tidligere etterforskninger. Nå har havarikommisjonen tatt kontakt med svensker som overlevde katastrofen.

– Vi har gjort mange intervjuer, men det er mange igjen, sier Bäckstrand.