Mistillitsforslag på gang mot Sveriges regjering
Nooshi Dadgostar og Vänsterpartiet har igangsatt prosessen med et mistillitsforslag mot Stefan Löfvens regjering. Les mer Lukk
Vänsterpartiet varslet torsdag at de ikke lenger har tillit til Löfven. Senere gjorde Sverigedemokraterna det samme, og dermed er det nok stemmer til å igangsette prosessen med et mistillitsforslag i Riksdagen.
Tirsdag stilte Vänsterpartiet regjeringen et ultimatum. De krevde at regjeringen dropper et forslag om fri fastsettelse av utleiepriser på boliger, eller at regjeringen innleder forhandlinger med leieboerforeningen for å sikre forbedringer.
– Regjeringen har så langt, når fristen er ute, ikke oppfylt våre krav, sier partileder Nooshi Dadgostar.
Vänsterpartiet ga regjeringen tirsdag en frist på 48 timer. Like før fristen gikk ut, svarte justisminister Morgan Johansson og regjeringen med å invitere partene i boligmarkedet for å diskutere det omstridte forslaget. Men det var ikke nok for Vänsterpartiet.
– Av samtalene oppfattet jeg at Morgan Johansson allerede gjør og har gjort det flere ganger med partene, sier Dadgostar og fremhever at det er forskjeller på samtaler og reelle forhandlinger.
(Saken fortsetter under bildet)
Vänsterpartiet ønsker å felle regjeringen til Stefan Löfven, som består av Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Regjeringen har Centerpartiet og Liberalerna som støttepartier. Les mer Lukk
Trengte hjelp
Vänsterpartiet har 28 representanter i Riksdagen. For å sette i gang en mistillitsprosess kreves det 35 stemmer. Partiet ville derfor søke støtte hos Moderaterna og Kristdemokraterna.
Dadgostar utelukket ikke å søke støtte hos høyrepopulistiske Sverigedemokraterna hvis det blir nødvendig. Med Sverigedemokraternas støtte kan prosessen starte.
– Vi ønsker å gjøre dette senest mandag for å kunne teste tilliten før Riksdagen tar sommerferie, sier Dadgostar.
Minst 175 av nasjonalforsamlingens 349 medlemmer må stemme for mistillitsforslaget for at det skal gå gjennom.
Moderaterna uenig
Moderaterna, Kristdemokraterna og Sverigedemokraterna har tidligere beskrevet trusselen om mistillitsforslag som tom.
I tillegg har Moderaterna og Kristdemokraterna gitt uttrykk for at de ikke er imot leieforslaget, og at det er feil forslag å felle regjeringen på.
Før Vänsterpartiets kunngjøring ble varselet om mistillit kalt en «politisk charade» av Moderaternas finanspolitiske talsperson Elisabeth Svantesson.
– Vänsterpartiet mener ikke alvor med å felle Stefan Löfven, men de vil stoppe en god reform, sa Svantesson.