Svenske Margaretha (80) ble glemt i vaksinekøen – så ble hun corona-smittet

Den svenske 80-åringen ble glemt i vaksinekøen - en drøy måned senere ble hun smittet av corona og døde. Foto: Virginia Mayo /AP/NTB Les mer Lukk

Enkemannen Ulf forteller til Aftonbladet at han fikk telefon fra legen, som innrømmet at de hadde glemt kona.

Til Aftonbladet forteller Ulf Johansson at hjemmesykepleien i Söderköping ble lovet at det skulle settes opp coronavaksine-tid til kona Margaretha. Så hørte de aldri noe mer før hun i påsken plutselig ble dårlig.

– Jeg ringte ikke og purret på dem. Det kan jeg ha litt dårlig samvittighet for nå, men man stoler på på dem. Men så gikk hele mars, sier Ulf til Aftonbladet.

Måtte legges inn på sykehus

Han selv hadde blitt vaksinert tidligere i februar. Da påsken kom måtte de ringe ambulanse. Margaretha hostet og hadde nedsatt lungekapasitet. Sykehuset bekreftet at hun var smittet med covid-19.

8. april fikk familien beskjed om å komme til sykehuset for å ta farvel. Ulf holdt konas hånd gjennom natten og dagen etter var hun borte.

Legen ba om unnskyldning

Fem dager senere fikk han en telefon fra fastlegen. Samme lege som aldri hadde tatt kontakt med dem igjen etter at de ble enige om å finne en vaksinetime for kona.

– Han ringte meg og kondolerte og sa at han måtte be om unnskyldning; «Men vi glemte Margaretha», forteller enkemannen.

Ulf fikk beskjed av sykepleierne på sykehuset at kona nok ikke hadde havnet der om hun hadde fått vaksinen da hun skulle.

Det har nå blitt opprettet tilsynssak mot hjemmesykepleien og Söderköping kommune har bestilt en utredning for å finne ut av hvordan noe slikt kunne skje.