Syria vil utvise svenske IS-kvinner

Rundt 60.000 mennesker er internert i al-Hol-leiren nord i Syria, mange av dem kvinner og barn som har oppholdt seg i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak, eller som er i familie med IS-medlemmer. Arkivfoto: AP / NTB Les mer Lukk

Kurdiske myndigheter nord i Syria har besluttet å utvise svenske kvinner som anklages for å ha bånd til den ytterliggående islamistgruppa IS.

Kurdiske myndigheter nord i Syria har besluttet å utvise svenske kvinner som anklages for å ha hatt tilhold i IS-kontrollerte områder.

Svenske myndigheter er orientert om beslutningen og har fått beskjed om at kvinnene vil bli utvist i løpet av høsten, ifølge SVT.

Kvinnene er i dag internert i al-Hol-leiren og al-Roj-leiren nord i Syria, der de voktes av kurdiske styrker.

– Det dreier seg om personer som man ikke har tilstrekkelig bevis for å kunne tiltale for å ha hatt samrøre med IS, sier en svensk representant for det kurdiske selvstyret i Nord-Syria, Shiyar Ali, til Sveriges R adio.

Minst 50

Det er uklart eksakt hvor mange svenske statsborgere det er snakk om, men ifølge svensk UD dreier det trolig om rundt 20 kvinner og rundt 30 barn.

– Om kvinnene utvises, har vi i likhet med andre berørte stater plikt til å ta imot våre egne statsborgere og interesse av at dette skjer på en sikker måte i tråd med gjengs internasjonal praksis. Det skal vi bidra til, svenske myndigheter har god beredskap, heter det i en uttalelse fra svensk UD.

Fire norske kvinner

Det antas å befinne seg fire norske kvinner og flere barn i de to kurdiskdrevne interneringsleirene i Syria. To av dem skal ha bedt om hjelp til å komme seg til Norge.

Nylig ble en 30 år gammel kvinne som ble hentet hjem fra Syria med sine to barn i januar i fjor, dømt til fengsel i tre og et halvt år for sin deltakelse i IS. Hun anket dommen på stedet.