Turister tok med sand og skjell som suvenir – fikk opptil 3000 euro i bot

Tar du med deg sand eller skjell fra denne stranden kan det komme til å koste deg dyrt. Les mer Lukk

Italiensk politi har konfiskert totalt 100 kilo med sand, steiner og skjell som er stjålet fra strender på middelhavsøya Sardinia. Sanden, som turister ønsket å ha med hjem som suvenir, ble en dyr tabbe for mange av dem.

Forrige uke ble 100 kilo med sand, skjell og steiner fraktet tilbake til sitt hjemsted på øya Sardinia, etter å ha blitt konfiskert av italienske grensevakter. Sanden ble funnet i koffertene til turister som gjerne ville ha med seg et stykke paradis hjem.

30.000 kroner i bot

Sanden på den italienske øya er nemlig fredet og tyveri kan medføre strenge bøter, og i verste fall fengselsstraff. Ifølge CNN fikk totalt 41 personer bøter på mellom 500 og 3000 euro. Det tilsvarer mellom 5000 og 30.000 norske kroner.

– 100 kilo sand er blitt konfiskert til tross for at mengden turisme har stupt det siste året, sier Guardia di Finanza i en pressemelding. Guardia di Finanza er Italias fiskale og økonomiske politi. Det har også kriminalpoliti- og ordenspolitioppgaver.

– Det er et europeisk fenomen

Det var i 2017 at landet innførte en lov mot å ta sand fra Sardinias strender. Politiet så seg nødt til å bryte inn etter å ha sett en kraftig økning i antall tilfeller hvor personer tok med seg sand fra strendene. Øya er kjent for å ha strender som naturlig har veldig spesielle farger, og den rosa, gule og hvite sanden ble til slutt svært ettertraktet på nett.

– Vi fant nettsider hvor folk selger sanden vår som suvenir, og til slutt ble det rett og slett et europeisk fenomen, sier øyas skogvoktere til CNN.

I 2019 ble et fransk par truet med fengselsstraff etter at det ble oppdaget 14 flasker med totalt 40 kilo hvit sand i bilen deres mens de sto i kø på fergeleiet.