Brasil med gruve-løfte til urbefolkningen

President Jair Bolsonaro sier yanomami-folket i Amazonas skal beskyttes mot ulovlig gruvedrift og angrep. Foto: Eraldo Peres / AP / NTB Les mer Lukk

Brasils president Jair Bolsonaro lover at det ikke blir gruvedrift i området til yanomami-folket i Amazonas med mindre de ønsker det.

Den høyrepopulistiske presidentens løfte kommer etter anklager fra yanomami-folket om at landområdene deres og dem selv blir angrepet av folk som driver illegal gruvevirksomhet.

– Dersom dere ikke vil ha gruvedrift, blir det ingen gruvedrift. Det er urbefolkningsbrødre andre steder, i og utenfor Amazonas, som ønsker det, som vil kultivere jorda, og vi kommer til å respektere ønskene deres, sa Bolsonaro i en video publisert søndag.

En ny lov skal regulere gruvedriften i områder som er tildelt urbefolkningsgrupper, og Bolsonaro har lovet at soldater skal beskytte dem.

Yanomami-folket har siden i fjor advart om situasjonen i det 96.000 kvadratkilometer store området i delstatene Roraima og Amazonas som er hjem til om lag 27.000 urinnbyggere.

Urbefolkningsgrupper og miljøorganisasjoner sier at landområdene blir invadert på grunn av kommentarer Bolsinaro har kommet med.

Ulovlig gruvedrift, som er en av hovedårsakene til ødeleggelsen av Amazonas-området, økte med 30 prosent i fjor i yanomami-folkets områder. Det tilsvarer 500 fotballbaner, heter det i en rapport publisert i mars av Hutukara Yanomami Association.

I flere uker har urfolk i områdene Yanomami og Mundurucu territorier fordømt angrep fra ulovlige gruvearbeidere. En høyesterettsdommer beordret forrige uke Bolsonaro-regjeringen til å iverksette «nødvendige tiltak» for å beskytte disse områdene.