Sverige i samtaler med Norge og Danmark om hjelp til sykehusene

Sveriges sosialminister Lena Hallengren bekrefter at hun har innledet en dialog med norske og danske kolleger om rekruttering av helsepersonell fra nabolandene. Foto: Jessica Gow/TT / NTB Les mer Lukk

Sosialminister Lena Hallengren har snakket med kolleger i Norge og Danmark etter at svenske sykehus har luftet muligheten for å låne personell fra nabolandene.

Et drøyt år ut i pandemien er det svenske helsevesenet fortsatt under hardt press, skriver SVT. Sykehuspersonell har overfor kanalen uttrykt bekymring for bemanningssituasjonen før sommeren, og tatt til orde for å låne inn ressurser fra Norge og Danmark.

– Klokka tikker. Vi trenger hjelp, sa David Konrad, som leder operasjons- og intensivavdelingen på Karolinska universitetssykehus, til kanalen.

Dialog

Organisasjonen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ba forrige uke regjeringen om å formelt spørre nabolandene om hjelp. Hallengren sier at det er innledet en dialog.

– For meg har det vært viktig at det har vært enighet mellom Sverige, Danmark og Norge om at det ikke finnes noen kriterier eller avtaler som skal oppfylles, og at det ikke finnes noen hinder som gjør det vanskeligere for svenske regioner å rekruttere i sommer, sier hun til SVT.

Bekrefter uformell forespørsel

Bekrefter uformell forespørsel

Helseminister Bent Høie (H) bekrefter at han har vært i kontakt med sin svenske kollega.

– Jeg har hatt en samtale med min svenske kollega sosialminister Lena Hallengren om dette, men vi har ikke fått en formell forespørsel fra Sverige om hjelp med norsk helsepersonell i sommer, sier han.

– Det er tett og løpende kontakt mellom svenske og norske helsemyndigheter om en rekke spørsmål, herunder også behov for utveksling av personell eller utstyr, sier Høie.