Putin og Lukasjenko roser samarbeidet

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) og Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko er nære forbundsfeller. Her møtes de i Minsk i november 2017. Foto: Pool via AP / NTB Les mer Lukk

President Vladimir Putin roste forholdet til Hviterussland under sitt møte med president Aleksandr Lukasjenko i Sotsji ved Svartehavet fredag.

Møtet fant sted få dager etter at passasjerfly på vei fra Hellas til Litauen måtte lande i Minsk etter en svært omstridt omdirigering fra øverste hold i Hviterussland. Om bord var en profilert hviterussisk regimekritiker og journalist, som ble pågrepet på flyplassen sammen med sin russiske kjæreste.

Lukasjenko sa til Putin at Vesten forsøker å oppildne til uro.

– Det er et forsøk på gang for å skape så mye bølger som det var sist august, sa presidenten med henvisning til de omfattende protestene som fant sted etter presidentvalget der han fikk en ny periode ved makten.

Lukasjenko har sterk støtte fra Moskva, og han har også rådført seg med russerne i forbindelse med massedemonstrasjonene i landet.

Flysaken har vakt sterke reaksjoner internasjonalt, både i EU, USA, G7, Nato og FN. Det er iverksatt granskninger av hendelsen, og EU truer med harde sanksjoner mot Lukasjenkos regime.