Masseflukt fra by som trues av lava i Kongo

Over 400.000 mennesker har flyktet fra Goma øst i Kongo, av frykt for at et nytt vulkanutbrudd skal legge en enda større del av byen under lava og aske. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

400.000 mennesker har flyktet fra lavaen som har veltet inn i millionbyen Goma i Kongo, der frykten er stor for at Nyiragongo-vulkanen skal få et nytt utbrudd.

Myndighetene beordret torsdag evakuering av ti distrikter i byen, etter at store lavamasser ifølge FN har ødelagt minst 4.500 boliger og giftig røyk har kostet minst 32 liv.

Goma, som ligger helt øst i Kongo, på grensa til Rwanda, har også opplevd hundrevis av jordskjelv siden vulkanen fikk et utbrudd for en uke siden.

Flere steder i byen har det oppstått lange sprekker i bakken, og en massiv elv av lava er i ferd med å størkne bare 300 meter fra flyplassen.

Den 3.500 høye Nyiragongo-vulkanen ligger bare 13 kilometer nord for Goma, og hadde også et stort utbrudd i 2002. Det kostet minst 250 mennesker livet. 120.000 boliger ble ødelagt da deler av Goma ble begravd under et flere meter tykt lag av lava og aske. Et utbrudd i 1977 kostet 600 mennesker livet.

Advarer

Geologene har de siste dagene advart mot nye utbrudd, etter at vulkanen delvis har roet seg igjen.

Militærguvernøren i byen, general Kongba Constant Ndima, advarer også mot giftige gasser fra lava på bunnen av den store Kivusjøen.

– Akkurat nå kan vi ikke utelukke et nytt utbrudd, enten på land eller under innsjøen, og det kan skje svært raskt og uten forhåndsvarsel, sier Ndima.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Store lavamasser har veltet nedover siden av Nyiragongo-vulkanen og begravd deler av storbyen Goma. Lavaen er nå bare 300 meter fra flyplassen i byen. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Et vulkanutbrudd under Nyos-sjøen vest i Kamerun kostet i 1986 over 1.700 mennesker livet, og store mengder kveg i området døde også som følge av de giftige gassene som steg opp fra bunnen av innsjøen.

Panikk

Torsdagens advarsel fra myndighetene utløste delvis panikk blant byens innbyggere, og rundt 400.000 mennesker har nå ifølge FN flyktet, rundt 280.000 av dem barn. Mange har tilbrakt de siste nettene under åpen himmel.

Myndighetene har arrangert transport til Sake, rundt 25 kilometer vest for Goma, men der var det lite som ventet de mange flyktningene.

Fredag tok enkelte innbyggere sjansen på å returnere til folketomme gater for å hente mat og andre livsnødvendigheter, før de igjen forlot byen.

Butikkene er stengt og de eneste som var å se var sikkerhetsvakter som voktet de store villaene langs bredden av Kivusjøen.