FNs luftfartsbyrå skal etterforske Hviterusslands flyomdirigering

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske Hviterusslands omdirigering av et Ryanair-fly, som ble tvunget til å lande i Minsk søndag. Like etter at flyet landet, ble den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, pågrepet. Her blir han pågrepet av politiet i Minsk i 2017. Foto: Sergei Grits / AP / NTB Les mer Lukk

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO skal etterforske hendelsen der Hviterussland tvang et fly til å lande, hvorpå en opposisjonell ble pågrepet.

Flyet var på vei fra Aten til Vilnius. Om bord var den hviterussiske aktivisten og journalisten Roman Protasevitsj, som har bodd i eksil i Litauen, og som hviterussiske myndigheter har siktet for forræderi. Han ble pågrepet rett etter at flyet hadde landet.

I en uttalelse heter det at ICAO har bestemt seg for å innlede en etterforskning for å komme til bunns i de faktiske forholdene i saken, og for å få klarhet i om noen av ICAOs medlemsstater har brutt med internasjonale regler for luftfarten.

Uttalelsen kom etter at ICAO, som er en FN-organisasjon, torsdag holdt hastemøte for å diskutere hendelsen.

Fordømmes av vesten

Flere vestlige land i FNs sikkerhetsråd ba onsdag ICAO om å etterforske omdirigeringen av flyet, og ba om at Protasevitsj og hans kjæreste Sofia Sapega løslates.

– Slike handlinger er et skamløst angrep på sikkerheten i internasjonal luftfart og europeisk sikkerhet og representerer en åpen forakt for folkeretten, het det i en uttalelse undertegnet av de nåværende EU-medlemmene i Sikkerhetsrådet – Estland, Frankrike og Irland, de tidligere medlemmene Belgia og Tyskland, samt rådsmedlemmene Norge, USA og Storbritannia.

Som en reaksjon på hendelsen vedtok EU-toppmøtet mandag denne uken at hviterussiske flyselskap verken skal få bruke flyplasser i EU-land eller europeisk luftrom. I tillegg blir det innført sanksjoner mot tjenestemenn som var involvert i operasjonen.

Møtte forsvarer

Protasevitsj fikk torsdag møte sin forsvarer for første gang siden han ble pågrepet.

– Alt er bra. Han er i godt humør, positiv og fornøyd, sa forsvareren hans til det uavhengige nyhetsbyrået Belapan torsdag. Hun sa videre at hun ikke kunne gi ytterligere informasjon.

Protasevitsjs foreldre, som bor i Polen, sa tidligere at det så ut som at sønnen var slått i ansiktet i en video av ham som ble vist på statlig TV mandag.

I videoen sa 26-åringen at han er skyldig i anklagene om å ha oppildnet til opptøyer og hat.

– Jeg har ingen helseproblemer. Jeg fortsetter å samarbeide med etterforskerne, og jeg tilstår å ha organisert masseprotester i byen Minsk, sa han.

Opposisjonen var raskt ute med å si at Protasevitsj må ha blitt tvunget til uttalelsene, og at han er blitt torturert.