Finlands statsminister i hardt vær på grunn av betalt frokost

Finlands statsminister Sanna Marin er i hardt vær for en ordning der hun får skattefrie frokostpenger av staten. Les mer Lukk

Finlands statsminister Sanna Marin er kommet i hardt vær etter at det er kommet for en dag at hun får skattefrie frokostpenger.

Affæren har fått betegnelsen frukostgate, og den har fyrt opp under en heftig debatt i finske medier etter at avisa Iitalehti avdekket den.

Ordningen innebærer at Marin og hennes familie får såkalte frokostpenger til en verdi av 3.000 kroner i måneden på skattebetalernes regning.

Avisa viser også til at regjeringen har hemmeligstemplet saken med henvisning til at den dreier seg om statsministerens privatliv.

Regjeringen sier at samtlige statsministre siden Paavo Lipponens tid (1995–2003) har nytt godt av samme ordning. Lipponens hustru sier imidlertid at de pleide å betale for frokosten sin selv da de bodde i statsministerboligen Villa Bjälbo.

Skatteetaten mener at Marin må betale skatt av frokostordningen, mens Marin selv sier at hun ennå ikke er ferdig med selvangivelsen, og viser ellers til staben sin.