Vestlige land i FN ber ICAO granske Hviterussland

Vestlige land i FN, inkludert Norge, ber Den internasjonale luftfartsorganisasjonen ICAO granske hendelsen der Hviterussland tvang et fly til å lande i Minsk.

I en uttalelse etter et møte i FNs sikkerhetsråd onsdag kalte de episoden uakseptabel og uten sidestykke. De krever at de ansvarlige stilles til ansvar.

– Slike handlinger er et skamløst angrep på sikkerheten i internasjonal luftfart og europeisk sikkerhet og representerer en åpen forakt for folkeretten, heter det.

De krever også at Roman Protasevitsj og hans kjæreste Sofia Sapega løslates. De ble pågrepet da Ryanair-flyet landet, og fikk ikke være med videre til bestemmelsesstedet i Litauen.

Uttalelsen er undertegnet av de nåværende EU-medlemmene i Sikkerhetsrådet – Estland, Frankrike og Irland, de tidligere medlemmene Belgia og Tyskland, samt rådsmedlemmene Norge, USA og Storbritannia.

De åtte landene fordømmer episoden som nok et forsøk fra hviterussiske myndigheters side på å kneble opposisjonelle røster.

De fordømmer videre en økende praksis blant autoritære regimer med å gripe ut over sine egne grenser for å få tak i dissidenter, journalister og opposisjonsledere.