Rapport: Større utslipp enn fangst av CO2 i Amazonas-regnskogen

Amazonas-regnskogen i Brasil, her ved landsbyen Demini i det indre Amazonas, har nå større utslipp av CO2 enn den fanger opp. Foto: Arne Nævra / NTB Les mer Lukk

Den brasilianske Amazonas-regnskogen er blitt regnet som verdens lunger. En ny rapport viser at det nå er større utslipp fra regnskogen enn hva den fanger opp.

En rapport som er skrevet av et internasjonalt forskerteam, og som trykkes i tidsskriftet Nature Climate Change, hevder regnskogen slipper ut nesten 20 prosent mer CO2 enn den absorberer.

Ifølge rapporten kan ikke menneskeheten regne med at verdens største tropiske skog bidrar til å fange opp menneskeskapte karbonutslipp.

Fra 2010 til 2019 mener forskerne at det ble sluppet ut 16,6 milliarder tonn CO2 fra regnskogen, mens den fanget opp bare 13,9 milliarder tonn.

Vet ikke når det blir umulig å snu

I studien har forskerne sett på hvor mye CO2 som blir absorbert og lagret når skogen vokser, satt opp mot utslippene til atmosfæren når skogen brenner eller blir ødelagt.

– Vi ventet det delvis, men dette er første gang vi har tall som viser at Brasils Amazonas har snudd og nå er en utslipper, sier Jean-Pierre Wigneron ved det franske instituttet for agronomisk forskning, en av forfatterne av studien.

– Vi vet ikke på hvilket tidspunkt denne endringen kan bli umulig å snu, sier han.

Studien viser at avskoging, enten gjennom branner eller felling, ble firedoblet i 2019 sammenlignet med de to foregående årene. Det økte fra 1 million hektar til 3,9 millioner.

Det er et område på størrelse med Nederland.

Brasils president Jair Bolsonaro har hatt en mer næringsvennlig tilnærming til regnskogen, og det er blitt gitt økte tillatelser til avskoging.

Ikke bare avskoging som skader

Amazonas utgjør rundt halvparten av verdens tropiske regnskoger, som er blant vegetasjonsformene som er mest effektiv i å fange opp CO2.

Studien viser også at det ikke er ren avskoging som bidrar mest negativt i klimaregnskapet. Skog som ikke forsvinner helt, men som skades av felling, branner eller lignende, står for tre ganger så høye utslipp som ren avskoging.

Studien har kun sett på Brasil, der 60 prosent av Amazonas-regnskogen ligger.

– Men i de andre landene med Amazonas-regnskog er avskoging også økende, og tørken mer intens enn før, sier Wigneron.