WHO: Coronakrisen i India kan skje hvor som helst

Indere venter på å bli vaksinert mot covid-19 i Mumbai. Foto: Rajanish Kakade / AP / NTB Les mer Lukk

Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer med en kraftig advarsel til europeiske land om at færre coronarestriksjoner kan føre til at smitten skyter i været.

Ifølge Hans Kluge, som leder WHOs Europa-kontor, kan det ligge an til en «perfekt storm» hvis man tillater samlinger med mange mennesker, samtidig som vaksinasjonsgraden er lav og det eventuelt dukker opp mer smittsomme varianter.

– Det er veldig viktig å innse at situasjonen i India kan skje hvor som helst, sa han på en pressekonferanse torsdag.

India opplever en voldsom smitteøkning som har ført til fulle sykehus og mangel på medisin og oksygen til covid-pasientene. Eksperter sier det skyldes at mange mennesker har vært samlet til blant annet brylluper og idrettsarrangementer.

I India er det dessuten oppdaget en ny mutert virusvariant kalt B. 1.617, men WHO har ennå ikke fastslått om varianten er mer smittsom eller farligere enn andre varianter.

Kluge minnet europeiske land om at det er sosiale og helsemessige tiltak, både individuelle og kollektive, som fortsatt er de viktigste faktorene når det gjelder å styre pandemien.

Selv om antall nye smittetilfeller i Europa den siste uken har falt markant for første gang på to måneder, er infeksjonsratene i regionen fortsatt «ekstremt høye», ifølge WHO-toppen.

Ifølge WHOs oversikt er 7 prosent av innbyggerne i Europa nå fullvaksinert. Det betyr at det i Europa er flere personer som har fått vaksinen enn antall personer som er blitt smittet av coronaviruset.