Bulgaria beskylder Russland for bombeangrep og drapsforsøk

– Det er bra vi ikke er blitt beskyldt for å drepe erkehertug Franz Ferdinand ennå, men det kommer vel snart, sier utenriksminister Sergej Lavrov. Les mer Lukk

Bulgaria mener Russland sto bak fire bomber fordelt over flere år, samt drapsforsøk på en våpenhandler.

– Det er fastslått at seks russiske borgere oppholdt seg i Bulgaria rundt tidspunktene for eksplosjonene. Bevisene som er samlet inn så langt, peker med stor troverdighet i retning av at målet med de russiske borgernes handlinger var å hindre leveranser av ammunisjon til Georgia og Ukraina, sier den bulgarske påtalemyndighetens talskvinne, Siyka Mileva, ifølge EUobserver.

Den første eksplosjonen skjedde ved et ammunisjonslager i 2011. Ytterligere to eksplosjoner rammet militæranlegg i byen Sopot i 2015, mens den fjerde eksplosjonen skjedde ved et våpenlager i 2020. Alle sprengladningene ble utløst på lignende vis, med fjernutløser, sier Mileva.

I tillegg er det «ekstremt velbegrunnet mistanke» om at Russland også sto bak et forsøk på å ta livet av den bulgarske våpenhandleren Emilian Gebrev i 2015, sier Mileva.

Russland svarer på anklagene med sarkasme.

– Det er bra vi ikke er blitt beskyldt for å drepe erkehertug Franz Ferdinand ennå, men det kommer vel snart, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Drapet på erkehertugen i 1914 regnes som hendelsen som utløste første verdenskrig.