1,6 millioner signaturer mot Californias guvernør

Californias demokratiske guvernør Gavin Newsoms framtid står på spill etter at en republikansk kampanje har sikret nok stemmer til å utløse valg for å få ham avsatt. Arkivfoto: Nic Coury / AP / NTB Les mer Lukk

1,6 millioner mennesker i California har skrevet under på et republikansk-ledet opprop om å stemme over delstatens demokratiske guvernør Gavin Newsoms framtid.

Mer enn 1,6 millioner underskrifter er blitt bekreftet, om lag 100.000 flere enn det som trengs for å tvinge fram en avstemning, opplyser Californias innenriksdepartement.

Et valg vil trolig finne sted til høsten. Velgerne må da ta stilling til to spørsmål: Bør Newsom bli bedt om å gå av, og hvem bør erstatte ham? Stemmene til det siste spørsmålet vil kun bli telt opp hvis mer enn halvparten sier ja til det første spørsmålet.

TV-personligheten Caitlyn Jenner er blant tre republikanere som allerede har sagt at de står klare til å overta som guvernør, melder Reuters.

Newsoms stab kaller forsøket på å få ham fjernet fra embetet for tilraning av makt og pengesløsing.

I 2003 stemte innbyggerne i California for å avsette den demokratiske guvernøren Gray Davis og erstatte ham med republikaneren Arnold Schwarzenegger.