IS er stadig en trussel, advarer USA

Politiet gjør undersøkelser ved åstedet til et selvmordsangrep mot en katedral i byen Makassar i Indonesia palmesøndag. Politiet tror IS-tilhengere står bak. USAs spesialutsending til den globale koalisjonen mot IS advarer om at terrorgruppen stadig utgjør en trussel. Les mer Lukk

Den ytterliggående islamistgruppa IS utgjør stadig en trussel, advarer USAs utsending til den globale koalisjonen mot IS.

Terrorgruppens tilstedeværelse utgjør en betydelig sikkerhetstrussel i Syria, Irak og ellers, inkludert Europa og Nord-Amerika, sier John Godfrey, som er USAs fungerende spesialutsending til koalisjonen.

Ifølge Godfrey har IS siden de ble nedkjempet i 2019 intensivert innsatsen inn mot avløpere og nettverk. Dette kommer tydelig til syne ved angrepet i Mosambik i helga, der mer enn 55 sikkerhetsstyrker ble drept, la Godfrey til.

– Slike angrep er klare indikatorer på at IS fortsetter å aktivt forsøke å spre sine ondskapsfulle aktiviteter til nye områder, sa Godfrey.

Flere utenriksministre fra land i koalisjonen som kjemper mot IS, holder et virtuelt møte tirsdag, som ledes av USAs utenriksminister Antony Blinken og hans belgiske motstykke Sophie Wilmès. Også utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er med på møtet.

Møtet skal ifølge Godfrey i stor grad handle om koalisjonens vedvarende innsats i Irak og Syria, men også ta opp den tiltakende trusselen fra terrorgrupper utenfor de to landene – spesielt i Afrika – og hvordan koalisjonen kan bidra til den globale innsatsen for å nedkjempe gruppene.