Sverige bekrefter: EUs eksport av AstraZeneca-vaksinen er stanset

En dose av AstraZenecas koronavaksine trekkes fra glasset på et vaksinasjonssenter i Barcelona. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Les mer Lukk

Etter at EU strammet inn reglene, er eksporten av AstraZenecas koronavaksine ut av EU i praksis stanset, bekrefter Sveriges vaksinekoordinator.

Vaksinekoordinator Richard Bergstrøm sier at EUs nye eksportregler, som ble vedtatt forrige uke, betyr at det ikke lenger sendes doser av vaksinen ut av EU.

– Doser som er lovet, skal først leveres til EU, sier han til Svenska Dagbladet.

EU-kommisjonen har gjort det klart at det ikke blir mer eksport av AstraZenecas vaksine så lenge selskapet ikke klarer å levere doser i henhold til sine kontrakter med EU. Også AstraZeneca bekrefter at de nye eksportreglene nå er gjeldende.

Innstrammingen av EUs eksportregler betyr at medlemslandene har mulighet til å stanse vaksineeksport basert på nye kriterier: Hvordan det ligger an med vaksineringen i mottakerlandet, og hvordan importen til EU fra det aktuelle landet har fungert.

Bakgrunnen for innstrammingen var misnøye i EU med fordelingen av vaksinedoser mellom EU og Storbritannia. EU mener at mens de selv har tillatt eksport av ti millioner doser til Storbritannia, har de ikke mottatt noe i retur.

Bergström sier det er mulig at Sverige vil kunne få flere AstraZeneca-doser som følge av de nye eksportreglene. Hvor mange doser det i så fall er snakk om, er uklart.