Norge ber om Nord-Korea-møte i Sikkerhetsrådet

Frankrike, Estland, Irland, Norge og Storbritannia har etterspurt et lukket møte i Sikkerhetsrådet på tirsdag på grunn av Nord-Koreas rakettoppskytninger, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AFP. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB Les mer Lukk

Norge er blant de europeiske landene i FNs sikkerhetsråd som har bedt om et møte for å diskutere Nord-Korea, ifølge diplomatiske kilder.

Frankrike, Estland, Irland, Norge og Storbritannia har etterspurt et lukket møte i rådet på tirsdag, opplyser diplomater til nyhetsbyrået AFP.

Sikkerhetsrådet møttes fredag og også da var Nord-Korea tema. De 15 medlemslandene vedtok enstemmig en resolusjon som fornyer mandatet til FNs eksperter som overvåker sanksjonene mot landet.

Ekspertenes mandat er forlenget til 30. april 2022, og resolusjonen understreket behovet for «troverdige, faktabaserte og uavhengige vurderinger, analyser og anbefalinger».

I sin nyeste rapport peker FN-ekspertene på at Nord-Korea har modernisert sine atomvåpen og ballistiske missiler, et klart brudd på FNs sanksjoner.

Sanksjonskomiteen ble også bedt om å etterforske oppskytningen som Nord-Korea gjennomførte torsdag. Da ble to raketter avfyrt fra landets østkyst. Japans statsminister Yoshihide Suga sier det var to ballistiske missiler.