Russisk fengselstjeneste: Navalnyjs helse er «tilfredsstillende»

Aleksej Navalnyj soner en tidligere dom i et fengsel utenfor Moskva. I et Instagram-innlegg skriver Navalnyj at han er i straffekoloni nr. 2 i Pokrov, som ligger i Vladimir-regionen nordøst for Moskva. Foto: Kirill Zarubin / AP / NTB Les mer Lukk

Aleksej Navalnyjs helse er «tilfredsstillende», oppgir den russiske fengselstjenesten etter at opposisjonspolitikerens advokat uttrykte bekymring.

Fengselet opplyser torsdag at Navalnyj har gjennomgått medisinske undersøkelser, som viser at han er i «stabil og tilfredsstillende tilstand», melder russiske nyhetsbyråer.

Advokatene til Putin-kritikeren er bekymret for sin klients helse etter at han klaget på sterke smerter i ryggen og nummenhet i beina. De krevde å få besøke ham, men fikk avslag.

– Nå er vi bekymret

Uttalelsen fra fengselet har skapt større uro blant støttespillerne:

– Nå er vi veldig bekymret. Ikke engang det føderale fengselssystemet kan kalle tilstanden hans god, skriver Navalnyjs antikorrupsjonsfond på Twitter.

Advokaten hans, Olga Mikhailova, har tidligere sagt at han bare fikk smertestillende da han snakket med en lege om smertene.

– Det er hele behandlingen. Jeg vet ikke hva som er galt med ham. Han burde få time hos en ordentlig lege, sa hun.

Planlegger flere protester

Navalnyj soner to og et halvt års fengsel for å ha brutt betingelsene for en tidligere betinget dom mens han var innlagt på et sykehus i Berlin etter forgiftningen i fjor. Han soner straffen utenfor Moskva i en straffekoloni beryktet for hard disiplin.

Navalnyjs støttespillere vil denne uken starte en kampanje som krever løslatelse. De har kunngjort at de vil gjennomføre «de største protestene i det moderne Russland» i løpet av våren.

Navalnyj regnes som president Vladimir Putins mest profilerte kritiker i Russland. Han ble i august i fjor forgiftet med nervegiften novitjok under en tur i Sibir. Navalnyj anklager den russiske sikkerhetstjenesten for å stå bak, men russiske myndigheter avviser dette blankt. Det tror ikke land i Vesten noe på, og de har rettet skarp kritikk mot Puin for angrepet og for fengslingen av opposisjonspolitikeren.