FN-eksperter anklager Nord-Korea for sanksjonsbrudd

Nord-Koreas leder Kim Jong-un anklages for omfattende brudd på FNs sanksjoner mot landet. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Nord-Korea brøt i fjor FNs sanksjoner og importerte langt mer petroleumsprodukter enn det landet har anledning til, ifølge rapport.

FN gir Nord-Korea anledning til å importere 500.000 fat raffinerte petroleumsprodukter som bensin og diesel i året, men regimet i Pyongyang importerte i fjor det mangedoble, slår FNs ekspertgruppe fast i en rapport til Sikkerhetsrådet.

Ifølge rapporten fant minst 121 skipslaster med petroleumsprodukter veien til Nord-Korea i 2020, mesteparten fra en og samme selger, som ikke er navngitt.

Nord-Korea har i årevis omgått FNs sanksjoner, som er innført for å ramme landets økonomi og dermed også utviklingen av atomvåpen og missiler.

De omfattende sanksjonene forbyr også Nord-Korea å eksportere varer som kull, fisk og tekstiler, men har ifølge eksperter i liten grad bremset atomvåpenprogrammet.

Forhandlingene mellom USA og Nord-Korea om atomvåpenprogrammet brøt sammen etter det siste toppmøtet mellom president Donald Trump og Kim Jong-un i 2019, angivelig fordi amerikanerne ikke var villige til å lempe på sanksjonene.

Ifølge FNs ekspertgruppe har Nord-Korea siden videreført produksjonen av atombrensel til landets kjernefysiske stridshoder.

Ekspertene anklager også Nord-Korea for å ha stjålet kryptovaluta til en verdi av 2,7 milliarder kroner, som er brukt til å finansiere atomvåpenprogrammet.