Pågripelsen av rapper tente gnisten hos unge demonstranter i Spania
To kvinner sitter på en stol og ser på store flammer fra en påsatt brann i en av Barcelonas gater. Bildet er fra fredag i forrige uke. Men åpne flammer har vært en gjenganger i mange av demonstrasjonene den siste uken. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB Les mer Lukk
Flammer i gatene, opptøyer, steinkasting og knuste minibanker. Dette er scener man vanligvis forbinder med krigsherjede områder, men som den siste uken vært hyppige syn i spanske byer – og spesielt i Barcelona.
Demonstrasjonene ble utløst i starten av forrige uke da den unge rapperen Pablo Hasél ble pågrepet på usedvanlig vis i den katalanske byen Lleida.
Men pågripelsen av rapperen var kun dråpen som fikk begeret til å renne over for spansk ungdom, mener demonstranten «Maria».
– Vi har fått nok av urettferdighet, usikkerhet i jobbmarkedet og undertrykkelse, og dette har fått oss til å eksplodere, sier den 20 år gamle historiestudenten til nyhetsbyrået AFP.
– Samfunnet kollapser
Det er ikke første gang hun demonstrerer i gatene. Hun har også vært delaktig i de mange demonstrasjonene mot fengslingen av katalanske separatistledere som har sittet fengslet siden regionen Catalonia forsøkte å løsrive seg fra Spania i 2017.
Den langvarige konflikten har ført til utallige demonstrasjoner med hundretusenvis av katalanere, som har en sterk misnøye mot de nasjonale myndighetene i Madrid.
Men denne gangen har demonstrasjonene også spredt seg til resten av landet, hvor spesielt unge spanjoler deltar.
– Vi ser at samfunnet kollapser på så mange områder, økonomisk, økologisk, og på et sosialt plan. Og vår generasjon vil måtte stå igjen med regningen, sier den 20 år gamle demonstranten Alba.
Arbeidsledigheten blant unge i Spania er på 40,2 prosent, den høyeste blant alle EU-landene. Med stadig høyere priser i leiemarkedet har også pandemien ført til ytterligere frustrasjon blant unge, som har fått mye av skylden for spredning av koronaviruset i landet.
– Vi slåss fordi vi nekter å bli en tapt generasjon, sier hun.
En politimann skyter med gummikuler under en demonstrasjon i hovedstaden Madrid. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB Les mer Lukk
Mange pågrepet og såret
Omtrent hver eneste kveld siden pågripelsen av rapperen har demonstranter samlet seg i gatene. Flere steder har det ført til voldelige opptøyer mellom demonstranter og opprørspoliti.
Enkelte demonstranter har hoppet oppå politibiler, knust vinduer, og til og med jaget politiet.
Flere titalls demonstranter er blitt pågrepet, og mange er blitt skadd – blant dem også flere politibetjenter. I Barcelona i forrige uke mistet en demonstrant øyet da hun ble truffet av en av politiets gummikuler, ifølge lokale myndigheter.
– Det er skummelt å komme hit og bli pågrepet, banket opp eller miste et øye. Men det er enda mer skummelt å bli hjemme og ikke slåss for våre rettigheter, sier Maria.
Møtte ikke til soning
Den 32 år gamle rapperen Pablo Hasél, som for øvrig selv er fra Catalonia, ble pågrepet tirsdag i forrige uke da han ikke møtte til soning.
Hasél, en svært venstreorientert mann som egentlig heter Pablo Rivadulla, ble nylig dømt til ni måneders fengsel.
Dommen fikk han etter å ha omtalt tidligere kong Juan Carlos som en «mafiaboss», glorifisert terrorisme og for å ha anklaget politiet for å ha torturert og drept demonstranter og migranter.
Rapperen nektet altså å møte til soning for dette og forskanset seg på universitetet i hjembyen Lleida, hvor politiet stormet området og hentet ham ut med makt. Dette skapte raskt sterke reaksjoner blant mange, som umiddelbart begynte å demonstrere i gatene.
Spanias statsminister Pedro Sánchez har fordømt bruken av vold. Men som svar på demonstrasjonene har regjeringen lovet å endre regelverket, slik at man ikke kan idømmes fengselsstraff i saker som omhandler ytringsfrihet.