Juntaen advarer om at demonstranter kan dø – protestene fortsetter

Tusener av mennesker trosset advarslene fra militærjuntaen i Myanmar og startet uken med nye protester mot kuppmakerne i landet. Her fra byen Mandalay. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Tusener av mennesker trosset advarslene fra militærjuntaen i Myanmar og startet uken med nye protester mot kuppmakerne.

Spenningen har steget etter at fire demonstranter har dødd i sammenstøt med sikkerhetsstyrkene. I store deler av Myanmar har det vært protester etter kuppet 1. februar og pågripelsen av landets demokratisk valgte leder Aung San Suu Kyi.

Massive demonstrasjoner har blitt arrangert samtidig som en organisert kampanje med sivil ulydighet har lammet mange offentlige etater og forretninger.

– Demonstrantene oppildner nå folket, spesielt emosjonelle unge og tenåringer, til å følge en konfrontasjonslinje som betyr at de vil miste livet, heter det i en uttalelse fra den statsstyrte kanalen MRTV.

Advarselen fra militærstyret kommer etter at flere mennesker ble drept i forrige uke. To mennesker ble drept da sikkerhetsstyrker skjøt mot demonstranter i byen Mandalay, og en tredje mann ble skutt og drept i Yangon.

En ung kvinne døde fredag etter å ha blitt skutt i hodet. Den unge butikkarbeideren Mya Thwate Thwate Khaing ble holdt i kunstig koma i ti dager etter at hun ble skutt av soldater to dager før hun fylte 20 år.

FNs spesialutsending Tom Andrews sier han er dypt bekymret for juntaens nye trusler.

– En advarsel til juntaen: I motsetning til i 1988 blir sikkerhetsstyrkenes handlinger dokumentert, og dere blir holdt ansvarlige, tvitret han.

Demonstrantene lot seg mandag ikke skremme av juntaens ferske advarsel, og flere tusen samlet seg i protest blant annet i Yangon, Myanmars største by.

– Vi har kommet i dag for å delta i protestene, og vi vil kjempe til vi vinner. Vi er bekymret for å bli slått ned på, men vi vil fortsette. Vi er så sinte, sier den 23 år gamle studenten Kyaw Kyaw.