Nasa offentliggjør bilde av Mars-landingen

Nasa-roveren Perseverance henger like over Mars-overflaten, øyeblikk før landingen torsdag. Foto: Nasa / AP / NTB Les mer Lukk

Nasa offentliggjorde fredag en liten sensasjon – et bilde av Mars-roboten Perseverance i det øyeblikket den fires ned på overflaten.

Bildet er tatt av et kamera på den rakettdrevne plattformen som brakte roveren den siste biten ned på planeten.

Den viser robotkjøretøyet hengende i vaiere over sanden på Mars, bare øyeblikk før hjulene settes ned på bakken.

Det var knyttet stor spenning til den risikable landingen torsdag, men alt ser ut til å ha gått etter planen. Perseverance har allerede samlet en stor mengde data som nå lastes ned til Nasas kontrollsenter i Pasadena i California.

Dette bildet som er offentliggjort av Nasa, var det første fargebildet Perseverance sendte tilbake fra Mars etter landingen torsdag. Foto: NASA / JPL-Caltech via AP / NTB Les mer Lukk

Bildet av landingen er bare en forsmak, ifølge Spaceflightnow.

– For første gang vil vi selv kunne se, i høykvalitets video, en landing på en annen planet, sier Matt Wallace, som er nestleder for prosjektet ved Nasas Jet Propulsation Laboratory, til nettstedet.

Kameraer om bord var rettet mot fallskjermen som ble utløst i overlydshastighet, ett mot robotfarkosten som hang under, og andre om bord på selve Perseverance fanget utsikten i flere retninger.

– Vi tror vi har fått en del ganske spektakulære opptak, og vi hadde også mikrofoner. Dette kommer virkelig til å bli et syn, sier han.

Ifølge BBC har Nasa også bilder fra en av satellittene som går i bane rundt Mars, som viser landingsfartøyet hengende i fallskjerm.

Det norske innslaget i prosjektet er stort. Ett av de sju vitenskapelige instrumentene om bord er den norskutviklede georadaren Rimfax. Om bord er også et fjernstyrt helikopter som skal betjenes av nordmannen Håvard Fjær Grip, som jobber hos Nasa.