Leger Uten Grenser: Afrika må få vaksine

Afrika må få tilgang på riktig og nok vaksine i kampen mot coronaviruset, krever Leger Uten Grenser.

Over 174 millioner mennesker er hittil vaksinert mot covid-19 på verdensbasis, men nesten ingen har ennå fått vaksine i Afrika, der det bor over 1,3 milliarder mennesker.

Drøyt 3,8 millioner har hittil fått påvist smitte i Afrika, og tallet på coronarelaterte dødsfall passerte denne uka 100.000. Mørketallene antas imidlertid å være store.

Uakseptabel svikt

Flere land i Vesten har bestilt to til tre ganger mer vaksine enn de faktisk trenger, mens fattige land står langt bak i vaksinekøen, påpeker Leger Uten Grenser.

– Det vi er vitne til nå, er en uakseptabel svikt når det kommer til global solidaritet. Vi fordømmer alle land som støvsuger markedet for vaksiner og som har startet å vaksinere lavrisikogrupper, sier Claire Waterhouse, hjelpeorganisasjonens regionale koordinator i Afrika.

– Det går på bekostning av utviklingsland, som ikke engang har fått startet å vaksinere helsearbeiderne sine, sier hun.

Lite effektiv

Sør-Afrika er et av få land i Afrika som har startet vaksinering, men som stanset da det viste seg at AstraZeneca-vaksinen de benyttet var lite effektiv mot den muterte virusvarianten i landet.

– Rettferdig fordeling av covid-19-vaksine bør innebære at land får mulighet til å skaffe seg den riktige vaksinen, sier lege Tom Ellman, som er ansvarlig for Leger Uten Grensers medisinske arbeid i det sørlige Afrika.

– Hvis ikke ledere i rike land og farmasøytiske selskap anerkjenner dette raskt, vil vi risikere å skape nye pandemier med vaksineresistent covid-19, advarer han.

Hamstrer vaksine

Sør-Afrika tilbyr seg nå å dele den ubrukte AstraZeneca-vaksinen med Den afrikanske union (AU), for bruk i afrikanske land der den sørafrikanske virusvarianten ikke er dominerende.

Leger Uten Grenser vil ha slutt på de mange bilaterale avtalene mellom legemiddelselskap og rike land som hamstrer mer vaksine enn det de trenger.

Kan forlenges

Vaksinen må i stedet deles med det såkalte Covax-samarbeidet slik at også lav- og mellominntektsland kan vaksinere sine helsearbeidere og folk i risikogrupper. Ellers kan pandemien forlenges, advarer hjelpeorganisasjonen.

– Mens smittebølgen begynner å avta i noen rike land, forbereder vi oss nå på muligheten for en fremtidig økning i antall smittetilfeller ettersom viruset fortsetter å tilpasse seg og spre seg, sier Leger Uten Grensers prosjektansvarlige i det sørlige Afrika, Philip Aruna.