Tyskland truer med søksmål etter vaksineforsinkelser

Tysklands finansminister Peter Altmaier mener legemiddelselskapene ikke har overholdt avtalen med EU om levering av koronavaksiner. Den tyske regjeringen vurdere rettslige skritt. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Les mer Lukk

Vaksineprodusenter som ikke leverer som avtalt til land i EU, kan vente seg et søksmål fra den tyske regjeringen.

– Det viser seg at selskapene ikke har respekt for sine forpliktelser. Vi kommer til å vurdere de rettslige konsekvensene av det, sier finansminister Peter Altmaier til avisen Die Welt.

Uttalelsen kommer samtidig som EU og AstraZeneca krangler om forsinkelser i leveransen av selskapets koronavaksine.

AstraZeneca har varslet at det kun kan levere en firedel av vaksineleveransene EU var forespeilet. Begrunnelsen er produksjonsproblemer ved fabrikker i Europa. Samtidig nekter selskapet å gi EU vaksiner som er produsert i Storbritannia.

Brussel har implisitt anklaget AstraZeneca for å gi Storbritannia fortrinnsrett ved levering av vaksinen, på bekostning av EU.

– Ingen selskap kan favorisere et annet land over EU, sier Altmaier.

Forrige uke truet Italia med rettslige skritt overfor Pfizer på grunn av forsinkelser i leveransen av selskapets koronavaksine.

Tyske politikere skal i møte med legemiddelselskap for å finne en løsning på problemet.

Fredag ga EU-kommisjonen klarsignal til AstraZenecas koronavaksine etter at den ble godkjent av EUs legemiddeltilsyn. Fra før er vaksinen til Pfizer-Biontech og Moderna godkjent.