EU-landene sier ja til brexitavtalen

EUs sjefforhandler Michel Barnier kunne presentere den nye avtalen julaften. Mandag kom den foreløpige formelle godkjenningen på plass i EU: Foto: Francisco Seco / AP / NTB Les mer Lukk

EU-landenes ambassadører sier mandag ja til en foreløpig implementering av brexitavtalen med Storbritannia.

EU-parlamentet må også gi sitt samtykke, men det vil skje først på nyåret. Mandagens vedtak gjør at avtalen likevel kan begynne å løpe fra årsskiftet, i påvente av parlamentets behandling.

Som ventet var ambassadørenes vedtak enstemmig. De gikk inn for avtalen med en prosedyre som formelt gjelder fra tirsdag klokken 15.

Avtalen må også godkjennes av det britiske parlamentet. Det er ventet å skje onsdag. Boris Johnson har et flertall i Underhuset bak seg, men jobber for å få bredest mulig støtte til avtalen.

Ved midnatt på nyttårsaften utløper overgangsperioden etter britenes utmelding sist vinter. Dermed forlater Storbritannia EUs indre marked, tollunion og alle andre forpliktelser som fulgte med medlemskapet. Den nye avtalen med EU sikrer fortsatt toll- og kvotefri handel mellom unionen og de utmeldte britene.