WHO-sjefen ber om ekstrem varsomhet i jula

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Les mer Lukk

Dette er ikke tiden for selvtilfredshet, advarer WHO-sjefen og ber alle utvise ekstrem aktsomhet under julefeiringen og andre høytider som nærmer seg.

Alle bør feire med egen husholdning, og ikke med mange andre familier, fastslo generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus da han mandag holdt pressekonferanse i Genève.

Den gode nyheten var at for første gang siden september falt verdens infeksjonstall i forrige uke. Det skyldes først og fremst en nedgang i Europa der harde restriksjoner nå begynner å vise seg i statistikken.

Men Tedros advarer alle mot å slappe av.

– Å være med familie og venner er ikke verdt det å sette dem og deg selv i fare, sa han.

Debatten om hvorvidt skisportsteder skal kunne holde åpent i juleferien, vil imidlertid WHO ikke blande seg inn i. I stedet sa krisesjef Michael Ryan at faren for å pådra seg viruset mens man står i skibakkene, er minimal.

Den virkelige risikoen er flyplasser, turbusser, skiheiser og det å samles etter skituren, framholdt han.

Urolig for vaksinekamp

Tedros uttrykte under pressekonferansen stor bekymring for at de fattigste og mest sårbare vil havne sist i vaksinekøen.

– Enhver regjering ønsker med rette å gjøre det den kan for å beskytte sitt folk. Men det er nå en reell risiko for at de fattigste og mest sårbare vil bli tråkket på når det oppstår panikk for å sikre seg vaksiner, sa han.

Han lovet samtidig at Verdens helseorganisasjon vil gjøre alt for å finne hvilket dyr som er opphavet til coronaviruset.

– Vi ønsker å vite opprinnelsen, og vi vil gjøre alt for å få vite opprinnelsen, sa Tedros og ba dem som har kritisert WHO for å la Kina styre granskningen, slutte å «politisere» saken.

Ekspertteam til Beijing

– WHOs holdning er meget, meget klar. Vi må vite virusets opprinnelse fordi det kan hjelpe oss med å hindre framtidige utbrudd, sa han.

USA er blant landene som har rettet hard kritikk mot WHO og anklaget FN-organisasjonen for å ha latt Kina diktere betingelsene for en internasjonal granskning av hvor viruset kom fra da det dukket opp i den kinesiske storbyen Wuhan i slutten av fjoråret.

I juli sendte WHO et team til Beijing for å legge grunnlaget for en internasjonal granskning. Men det er fortsatt uklart når et større team med eksperter vil kunne reise til Kina og begynne studiene som er ment å lede fram til de første menneskene som ble smittet, og hvilket dyr de ble smittet av.