Leder for Irans atomprogram drept i attentat

Irans president Hassan Rouhani (i midten) under en konferanse i Teheran der han langet ut mot Israel og tok til orde for at muslimer må stå samlet mot Vestens interesser i Midtøsten. Foto: Det iranske presidentkontoret via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Den iranske forskeren Mohsen Fakhrizadeh, som omtales som leder for et militært atomprogram, er drept i et attentat utenfor Teheran, melder iranske medier.

Forsvarsdepartementet i Iran bekrefter meldinger fra nyhetsbyrået Fars og andre iranske medier om at Fakhrizadeh ble drept i Absard, rundt 70 kilometer øst for den iranske hovedstaden Teheran.

Detaljene rundt attentatet er ikke kjent, men ifølge Fars ble bilen han satt i først rammet av en bombe og deretter angrepet av væpnede menn.

Bilder fra stedet kan tyde på at dette er riktig.

Tre eller fire av angriperne ble ifølge nyhetsbyrået drept i skuddvekslingen som fulgte.

Ledet atomprogram

Bilen Mohsen Fakhrizadeh satt i ble først rammet av en bombe og deretter angrepet av væpnede menn. (Fars News Agency via AP) Les mer Lukk

Fakhrizadeh ledet ifølge den israelske avisa Haaretz for snart 20 år siden et militært atomprogram og ble i 2008 satt på USAs sanksjonsliste. Det er uklart hvilken posisjon han hadde nå.

I 2018 ble han navngitt av Israels statsminister Benjamin Netanyahu under en pressekonferanse.

– Husk dette navnet, sa Netanyahu, som anklager Iran for å utvikle atomvåpen i skjul.

Avviklet

Etter at president Donald Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran i 2018, innførte amerikanerne sanksjoner mot organisasjonen Fakhrizadeh ledet, kjent under forkortelsen SPND.

Ifølge amerikanske myndigheter var dette en militær organisasjon som vurderte muligheter for å utvikle atomvåpen. Iranske myndigheter aviser at de ønsker å utvikle slike våpen.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) bekreftet i en rapport i 2015 at Fakhrizadeh tidligere ledet et program som undersøkte «en mulig militær dimensjon i Irans atomprogram», men dette arbeidet ble ifølge IAEA avviklet tidlig på 2000-tallet.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier Les mer Lukk

Anklager Mossad

Det er ikke kjent hvem som sto bak fredagens attentat, men den israelske etterretningstjenesten Mossad anklages for å ha likvidert minst fire iranske atomforskere tidligere.

Vestlige etterretningskilder har overfor flere medier bekreftet at det er Mossad som står bak, og iransk sikkerhetstjeneste har opp gjennom årene avdekket flere attentatplaner og pågrepet og dømt iranere som skal ha medvirket.

– De dødelige angrepene mot iranske atomforskere blir utført av en iransk dissidentgruppe som er finansiert, trent og væpnet av israelsk etterretning, bekreftet flere høytstående amerikanske etterretningskilder overfor NBC News i 2012.

Den iranske gruppen det henvises til er Mujahedin-e-Khalq (MeK), som tidligere har vært å finne både på USAs og EUs terrorliste.

Dødsdømt

Den svensk-iranske forskeren Ahmadreza Djalali ble av en iransk domstol i 2017 dømt til døden etter å ha blitt funnet skyldig i å ha gitt opplysninger til Mossad om to iranske atomforskere som ble drept. Djalali er ennå ikke henrettet.

Den iranske Revolusjonsgarden sier i en kunngjøring at attentatet på Fakhrizadeh vil bli hevnet, melder Reuters.

Video: Her gjør Iran sitt beste for å provosere USA

Your browser doesn't support HTML5 video.

Her gjør Iran sitt beste for å provosere USA