Sverige får beklagelse – var ikke versting på OECDs-coronaliste likevel

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell var kritisk til OECDs rapport, og nå ser det ut til at han hadde rett. Les mer Lukk

Nylig slapp OECD en rapport der Sverige kom særlig dårlig ut på en rekke corona-håndteringer. Nå innrømmer organisasjonen tallkrøll.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) presenterte nylig en rapport for sine 35 medlemsland om hvordan de har håndtert corona-pandemien.

Der kom Sverige svært dårlig ut og OECD pekte på blant annet at landet slet mest med å få ned det såkalte r-tallet, reproduksjonstallet som viser hvor mange en smittet person i snitt smitter videre. Sverige kom dårlig ut på å få ned smitten, få folk til å isolere seg og få skrevet folk ut fra intensivavdelingen.

Bakgrunn: Sverige pekes ut som corona-versting

Ifølge OECD tok det Malta, som var best i klassen, kun elleve dager å få ned r-tallet til under én, mens det i Sverige tok 58 dager, dårligst av samtlige land ifølge statistikken. Til sammenligning brukte man i Norge 27 dager.

Avslørte tallkrøll

Svenskene har klaget på tallene. Ifølge SVT som påpekte feilen, har organisasjonen blandet sammen antallet tester pr 100.000 innbyggere fordelt på dager og uker for flere land, inkludert Sverige.

– Verdien er sju ganger for høy. Ifølge dem lå vi nesten på topp når det gjelder antall tester og det stemmer ikke, sier Anders Björkman, professor i infeksjonssykdommer ved Karolinska institutet til SVT.

– Det er skremmende og forbløffende at de slipper gjennom disse faktafeilene. Dette viser manglende innsikt i covid-epidemien, sier Björkman til kanalen.

Også Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har vært kritisk til rapporten og sagt at OECD ikke har forstått kompleksiteten i dataene, men kun sett på dem som økonomiske sifre.

Innrømmer feil

Konfrontert med regnefeilen innrømmer Guillaume Dedet i helseavdelingen i OECD at de har bommet.

– Det er en regnefeil for Tyskland, Nederland, Spania og Sverige. Vi kommer til å oppdatere rapporten i løpet av de neste dagene, sier han i en uttalelse til kanalen.

I en annen granskning, gjort av Bloomberg, havnet Sverige på 16. plass av 53 undersøkte land når de så på helhetsbildet på hvordan man har håndtert pandemien. Til sammenligning havnet Finland (5. plass) , Norge (6. plass) og Danmark (9. plass) alle innenfor topp ti av de 53 landene på rangeringen.