Demonstrasjoner mot Macron i flere land

Demonstranter i den pakistanske byen Karachi brenner det franske flagget og bilder av Frankrikes president Emmanuel Macron fredag. Les mer Lukk

I Pakistan demonstrerer tusenvis mot Frankrikes president Emmanuel Macrons uttalelser om karikaturer. Det er varslet demonstrasjoner i flere land.

Tusenvis har allerede demonstrert i Pakistan, Libanon og i Palestina.

I Pakistans hovedstad Islamabad førte en demonstrasjon til voldelige sammenstøt da rundt 2.000 personer forsøkte å marsjere mot den franske ambassaden.

Politiet avfyrte tåregass og slo demonstranter med batonger. Flere demonstranter er skadd etter sammenstøtet, og myndighetene har satt ut ekstra sikkerhetsstyrker for å beskytte den franske ambassaden.

En figur som skulle forestille Macron, ble slått med sko, hengt fra en bro og satt fyr på. Brenning av Macron-figurer har skjedd ved flere av demonstrasjonene også andre steder i verden.

Politiske islamister

Rundt 2.000 personer demonstrerte i Lahore i Pakistan fredag etter å ha feiret Mawlid, profeten Muhammeds fødselsdag. Det ble ropt antifranske slagord, tråkket på franske flagg og oppfordret til boikott av franske produkter.

De fleste av demonstrasjonene i landet er organisert av politiske islamister.

I Jerusalem samlet hundrevis av palestinere seg utenfor al-Aqsa-moskeen og ropte:

– Vi ofrer våre sjeler og vårt blod for vår profet Muhammed.

Det var mindre sammenstøt mellom ungdommer og israelsk politi da de forlot det hellige stedet i retning gamlebyen. Tre personer ble pågrepet.

Flere demonstrasjoner

I Libanons hovedstad Beirut forsøkte noen hundre demonstranter å marsjere mot Palais des Pins, hvor den franske ambassadøren bor, men ble stanset av politi med opprørsutstyr. Noen av demonstrantene kastet stein, og politiet svarte med tåregass.

Det har også vært demonstrasjoner i Afghanistan og i Bangladesh' hovedstad Dhaka, der rundt 50.000 demonstranter demonstrerte.

Det er ventet en demonstrasjon i Senegals hovedstad Dhaka senere fredag.

Karikaturer

Anspentheten mellom Frankrike og en rekke muslimske land har økt dramatisk i kjølvannet av drapet på historielæreren Samuel Paty, som hadde vist karikaturer av profeten Muhammed mens han underviste om ytringsfrihet.

President Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia er blant verdenslederne som har vært krassest mot Macron, som har forsvart karikaturene på ytringsfrihetsgrunnlag. Erdogan er provosert over det han anser som franske myndigheters antimuslimske holdninger.

Karikaturene ble nylig publisert på nytt av det franske satiriske magasinet Charlie Hebdo for å markere at rettssaken etter det dødelige angrepet i 2015 hadde begynt. Mange muslimer anser bilder av profeten som blasfemisk.

Franske myndigheter mener de er rammet av en rekke av angrep fra islamistiske ekstremister. Senest torsdag skjedde et knivangrep i Nice, hvor tre personer ble drept, som etterforskes som terror.