FN: Pandemien har ført til 70 prosents nedgang i internasjonal turisme

Pandemien har satt sitt preg på verdens turistnæring i et år der svært mange ferierte i eget land, mens 70 prosent færre reiste utenlands på ferie. Les mer Lukk

Den internasjonale turismen falt med 70 prosent de første åtte månedene i år på grunn av pandemien, viser tall fra FN.

Høysesongen i sommer ble hardt rammet av reiserestriksjoner. Antall utenlandsreisende falt med 81 prosent i juli og 79 prosent i august, ifølge tall fra Verdens turismeorganisasjon (UNWTO), som er en del av FN.

Fra januar til august var 700 millioner færre turister som besøkte et annet land enn i samme periode i fjor. Det ga et inntektstap på 730 milliarder dollar. Beløpet – som tilsvarer rundt 6.760 milliarder kroner – er åtte ganger så stort som nedturen etter finanskrisen i 2009.

– Nedgangen er uten sidestykke og har dramatiske sosiale og økonomiske konsekvenser. Millioner av arbeidsplasser og bedrifter er i faresonen, sier UNWTO-leder Zurab Pololikasjvili.

Bortfallet av turister var størst i Asia og Stillehavsregionen, der det var 79 prosent færre reisende. I Afrika og Midtøsten var andelen 69 prosent, tett fulgt av Europa med 68 prosent. Nord- og Sør-Amerika opplevde en nedgang på 65 prosent.

UNWTO anslår at reduksjonen blir på 70 prosent også om man ser året under ett. Først mot slutten av 2021 vil bransjen hente seg inn igjen. Rundt en av fem eksperter UNWTO har snakket med tror oppturen først kommer i 2022.