Biden mener Trump vil bruke høyesterett til å fjerne Obamacare

Dersom Amy Coney Barrett blir godkjent, vil det rokke betydelig ved maktbalansen i høyesterett, noe Joe Biden mener gjør valget i november ekstra viktig. Han mener særlig helsereformen kjent som Obamacare står i fare for å ryke. Les mer Lukk

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden anklager president Donald Trump for å forsøke å få hastegodkjent en ny høyesterettsdommer for å kunne fjerne Obamacare.

Trump kunngjorde denne helgen at han nominerer Amy Coney Barrett som avdøde Ruth Bader Ginsburgs erstatter. Barrett omtales som Ginsburgs rake motsetning politisk.

– Aldri før i i vårt lands historie har en høyesterettsdommer blitt nominert og satt inn i løpet av et pågående presidentvalg, sier Biden søndag.

Trumps beslutning om å få på plass en ny høyesterettsdommer før valget har skapt stor misnøye blant demokratene, som mener at beslutningen bør tas av valgvinneren. Trump ligger så langt bak Biden på de siste meningsmålingene i forkant av valget 3. november.

Ginsburgs siste ønske var at plassen hennes ikke skulle bli fylt før valget i november. Men arbeidet med å godkjenne Barrett starter allerede den kommende uka. Dersom Barrett får ja i Senatet, rokker det betydelig ved maktbalansen i høyesterett.

– Det er republikanere i Senatet som vet i hjertene sine at dersom man stenger folkets stemme ute i løpet av et valg, så stenger man samtidig døren til det amerikanske demokratiet, sier Biden.

I et intervju med «Fox & Friends» søndag uttrykte Trump optimisme over å få satt inn en ny høyesterettsdommer før 3. november.

– Jeg tror vi enkelt kommer til å få det gjort innen valget. Jeg tror det ville vært fint å gjøre, å få det ute av veien. Vi har masser av tid, sa han.