Libanons siste regjeringsforsøk i grus

Mustapha Adib gir opp forsøket på å danne en ny regjering i Libanon. Foto: Dalati Nohra via AP / NTB Les mer Lukk

Mannen som skulle ledet Libanons nye regjering, Mustapha Adib, trekker seg. Fløyene fortsetter den politiske kranglingen.

I en knapp måned har Adib forsøkt å få libanesiske partier til å samarbeide om en ny regjering. Men nå gir han opp. Dermed er det ingen styringsdyktig regjering i sikte etter at den forrige trakk seg som følge av eksplosjonen i Beirut 4. august.

At Adib nå gir opp, er et hardt slag mot forsøket på å bryte den langvarige politiske handlingslammelsen i Libanon. Blant dem som har engasjert seg sterkt i det nye regjeringsprosjektet, er Frankrikes president Emmanuel Macron.

Libanons økonomi var allerede nær kollaps før eksplosjonen inntraff, og krisen er nå blitt enda verre.

De materielle ødeleggelsene var enorme, og mange innbyggere ble hjemløse. 200 mennesker mistet livet og 6.500 ble skadd.

Støtter fortsatt Macrons initiativ

Adib var tidligere Libanons ambassadør til Tyskland. I en TV-tale sier han at han ikke lenger kan fortsette arbeidet med å danne en regjering, men han insisterer på at Macrons politiske initiativ fortsatt gjelder og har hans fulle støtte.

Også president Michel Aoun og nasjonalforsamlingens leder Nabih Berri sier at de fortsatt støtter det franske initiativet.

– Essensen i initiativet er reformene, og jeg tror at alle fløyer støtter reformene, sier Berri, som leder den sjiamuslimske Amal-bevegelsen og er alliert med Hizbollah.

Ifølge presidentens kontor er avskjedssøknaden akseptert, og presidenten vil nå iverksette «passende tiltak som er i tråd med grunnloven».

Indignert FN-utsending

Jan Kubis, FNs spesialkoordinator for Libanon, uttrykker frustrasjon over utviklingen i en Twitter-melding:

– Politikere, har dere virkelig vraket denne unike muligheten som Frankrike har kommet med? Når vil dere slutte å spille de vanlige spillene deres, lytte til ropene og behovene til folket, prioritere Libanons framtid? spør han.

Ifølge en regjeringskilde er hovedårsaken til Adibs avgang at de politiske grupperinger fortsetter å krangle om småting og ikke kommer seg videre.

– Dette er dårlig nytt for Libanon siden det var vår siste sjanse til å få internasjonal støtte til en ny regjering bestående av uavhengige eksperter for å håndtere landets økonomiske problemer, sier regjeringskilden til nyhetsbyrået DPA.