Verdens første kurerte HIV-pasient er i ferd med å dø av kreft

Timothy Ray Brown, som her er avbildet i Seattle i fjor, er i ferd med å dø av kreft, etter at han i 2008 ble erklært både hiv- og kreftfri. Han var den første pasienten i verden som ble kurert for hiv. Foto: Manuel Valdes/AP/NTB Les mer Lukk

Amerikaneren Timothy Ray Brown, som regnes som den første pasienten i verden som ble kurert for hiv, er nå i ferd med å dø av leukemi.

Brown er kjent som den såkalte «Berlin-pasienten» og ble i 2008 erklært HIV-fri etter å ha vært positiv i 13 år. Amerikaneren er nå i ferd med å dø av kreft, og mottar palliativ behandling i sitt hjem i California.

Det skriver forfatteren Mark King i et blogginnlegg. Det er Browns partner, Tim Hoeffgen, som har viderebrakt nyheten til King.

Brown testet positivt fir hiv da han studerte i Berlin i 1995. Elleve år seinere, i 2006, ble han diagnostisert med leukemi. For å behandle kreften gjennomførte legene hans i Berlin en stamcelletransplantasjon som også skulle vise seg å kurere ham for hiv.

Donoren hadde nemlig en sjelden genetisk mutasjon som gjorde ham immun mot hiv, og etter to eksperimentelle operasjoner ble Brown erklært både HIV- og kreftfri.

Kreften har imidlertid kommet tilbake, og er nå i ferd med å ta livet av 54-åringen. Det skal derimot ikke ha blitt funnet spor av hiv i blodet hans siden han ble kurert i 2008.

I fjor ble Adam Castillejo den andre personen i verdenshistorien som ble erklært kurert for hiv etter å ha gjennomgått en lignende operasjon som Brown.