Razzia mot veteranforening i Kosovo

Hysni Gucati, som leder en forening for UCK-veteraner, er pågrepet fredag. Bildet er tatt torsdag, da nyheten kom om at en annen tidligere UCK-leder var pågrepet. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Sikkerhetspoliti fra en EU-styrke slo fredag til mot en forening for krigsveteraner i Kosovo. Målet skal ha vært å få tak i dokumenter fra en krigsforbrytersak.

Lederen for foreningen, som organiserer kosovoalbanere som kjempet mot serbiske styrker under krigen i 1998 og 1999, ble pågrepet. Advokat Tome Gashi sier lederen, Hysni Gucati, skal overføres til Haag, der en spesialdomstol etterforsker påståtte forbrytelser begått av Kosovos frigjøringshær (UCK).

Vitner og medlemmer av foreningen sier politiet var ute etter dokumenter fra det internasjonale aktoratet. Foreningen sier den har mottatt disse fra en anonym kilde og har flere ganger sagt den vil offentliggjøre dokumentene.

Talsmann Christopher Bennett hos påtalemyndigheten ved spesialdomstolen i Haag sier en publisering vil undergrave rettsprosessen og være ulovlig.

Sekretæren for veteranforeningen sier politifolk som snakket ulike språk, inkludert politi fra Kosovo, tok seg inn i lokalene. EULEX, EUs innsats for å støtte opp om rettsstaten i Kosovo, har så langt ikke kommentert aksjonen.

Tidligere statsminister Ramush Haradinaj, som tidligere var offiser i UCK, skriver på Facebook at det ikke er noen grunn til storming eller politioperasjoner. Han sier alle frivillig vil følge retten. Haradinaj er selv tiltalt og frikjent to ganger ved en annen krigsforbryterdomstol i Haag.