Thunberg demonstrerte utenfor Riksdagen igjen

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var fredag tilbake utenfor Riksdagen. Fridays for future sier det vil avholdes skolestreiker 3.100 steder i verden fredag. Les mer Lukk

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var fredag igjen tilbake utenfor Riksdagen, for første gang siden coronapandemien tvang verden til å stenge ned.

Thunberg var utenfor den svenske nasjonalforsamlingen sammen med andre demonstranter, og markerte startskuddet på en dag med globale og sosialt distanserte klimademonstrasjoner.

Totalt er over 3.000 skolestreiker planlagt i regi av Thunbergs Fridays for future-bevegelse. Skolestreiken er nå inne i sin 110. uke.

– Vi streiker på over 3.100 plasser. I Sverige er ikke forsamlinger på over 50 personer tillatt på grunn av covid-19, så vi tilpasser oss, skriver Thunberg på Instagram.

Unge aktivister har fredag samlet seg på rundt 80 andre steder rundt om i Sverige, ifølge TT. De krever en omstilling i klimapolitikken, slik at verden når målene satt i Parisavtalen.

– Pandemien har vist oss at politikere har makt til å handle raskt og i samsvar med den beste tilgjengelige forskningen. Men ikke engang under en pandemi, blir klimatrusselen mindre reell. Ingen tiltak er gjort for å minke globale utslipp av klimagasser på et bærekraftig og rettferdig vis, sier Alde Fermskog fra Fridays for future i en pressemelding.

Formålet med Parisavtalen, som ble signert i 2015, er å holde den globale oppvarmingen under 2 grader og prøve å begrense temperaturøkningen til 1,5 grader.