Nord-Korea beklager skyting av sørkoreaner

Et sørkoreansk marinefartøy nær øya Yeonpyeong i Sør-Korea, like ved grensen til Nord-Korea. Les mer Lukk

Nord-Koreas leder Kim Jong-un beklager at en sørkoreaner ble skutt og drept i nordkoreansk farvann, melder det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Beklagelsen kom fredag etter at det dagen før ble meldt at mannen, en 47-årig embetsmann i det sørkoreanske fiskeridepartementet, var blitt skutt og drept etter at han hoppet på sjøen fra patruljebåten som han var om bord på.

Han endte opp i nordkoreansk farvann, ifølge det sørkoreanske forsvarsdepartementet. Der ble han drept av nordkoreanske soldater, som deretter helte olje over liket og tente på, ifølge Sør-Korea.

Brenningen av liket antas å ha vært et tiltak for å hindre coronasmitte.

Nord-Korea bekreftet fredag hendelsesforløpet. Nordkoreanske grensevakter skjøt mer enn ti skudd mot sørkoreaneren og satte deretter fyr på «flytende materiale» som mannen fløt på. Skuddene ble avfyrt i henhold til instruksjoner om å skyte inntrengere, het det i forklaringen.

Kim beklager

Kim kaller hendelsen en skammelig handling, og han beklager for å ha skuffet sørkoreanerne og deres president Moon Jae-in.

Det er svært uvanlig at Kim beklager overfor Sør-Korea i noen som helst sak. Beklagelsen ble kunngjort av det sørkoreanske presidentkontoret.

Sør-Korea kalte torsdag hendelsen avskyelig og krevde at de ansvarlige måtte straffes.

Sør-Koreas utenriksminister Kang Kyung-wha sa fredag at hendelsen ikke skal påvirke innsatsen for å få i stand fred og atomnedrustning med naboen i nord.

Mulig avhopper

Patruljebåten som den 47 år gamle mannen var om bord på, befant seg ved den vestlige grenseøya Yeonpyeong da han forsvant mandag.

Ifølge den nordkoreanske meldingen skjøt nordkoreanske soldater først blindskudd etter at de fant mannen i nordkoreansk farvann. Han nektet å svare på spørsmål, bortsett fra at han et par ganger sa han var fra Sør-Korea.

Da han gjorde tegn på å forsøke å flykte, skjøt soldatene ti ganger. Deretter nærmet de seg det flytende objektet, men fant kun mye blod og ingen tegn etter mannen, ifølge meldingen.

Soldatene konkluderte med at han var død og satte fyr på det brennende objektet, i tråd med landets coronaregelverk, het det i meldingen, som Sør-Koreas forsvarsminister Suh Wook leste opp.

Coronatiltak

Nord-Korea har skjerpet grensekontrollen i forbindelse med coronapandemien. De antas å ha gitt soldater ordre som å skyte for å drepe hvis noen forsøker å krysse grensen ulovlig for slik å hindre smitte.

Suh sa at 47-åringen antas å ha forsøkt å hoppe av til Nord-Korea fordi mannen etterlot seg skoene sine på patruljebåten, han tok på seg en redningsvest og han forlot båten på et flytende objekt. Dessuten foreligger det indirekte bevis på at han forsøkte å hoppe av, uttalte Suh.

Noen eksperter mener det ikke er nok bevis til å konkludere med at 47-åringen prøvde å hoppe av.