Ny koalisjonsregjering i Nord-Makedonia

En journalist ser på mens Zoran Zaev snakker til nasjonalforsamlingen. Søndag ble Zaev igjen statsminister etter at hans koalisjonsregjering ble godkjent i nasjonalforsamlingen. Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Statsminister Zoran Zaevs sosialdemokratiske parti SDSM har lyktes med å få godkjent en koalisjonsregjering i Nord-Makedonia.

Partiet vant i juli valget med knapp margin, og søndag ble koalisjonsregjeringen godkjent med 62 mot 51 stemmer i nasjonalforsamlingen. Sju representanter møtte ikke opp.

SDSMs koalisjonspartner er det albanske partiet DUI. Som en del av avtalen, skal DUI utpeke en statsminister som skal sitte de siste 100 dagene av regjeringsperioden. Det vil bli den første albanske statsministeren siden landet brøt ut fra Jugoslavia i 1991.

Landet har siden januar blitt styrt av et forretningsministerium, etter at Zaev trakk seg som statsminister som avtalt før det planlagte valget.

Zaev lover å kjempe mot koronapandemien og de økonomiske problemene den har medført og sier han vil fortsette arbeidet med å ta landet inn i EU.

Valget i juli var det første siden landet ble omdøpt til Nord-Makedonia, noe som skjedde i bytte mot at Hellas ikke lenger skal stå i veien for landets ønske om å bli EU-medlem.

Hellas, som har en provins som heter Makedonia, fikk på sin side enerett på navnet. Etter avtalen ble Nord-Makedonia med i Nato, og i år ble det offisielt et kandidatland til EU.