Opptøyene i Malmö har roet seg

Fredagens angivelige koranbrenning på Emilstorp har ført til omfattende protester på Rosengård. Rundt 300 personer har samlet seg for å protestere. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Les mer Lukk

Politiet har kontroll etter de kraftige opptøyene i Rosengård i Malmö på grunn av en koranbrenning som en dansk høyreekstremist skulle være med på.

Fredag kveld samlet flere hundre mennesker seg i bydelen Rosengård, kastet stein på politiet og satte fyr på biler og bildekk. Hele kvelden var preget av uro i bydelen etter at en koran, ifølge politiet, ble påtent i nærheten.

Politiet sier at rundt 300 personer deltok i opptøyene. Et mindretall av dem kaster brennende gjenstander og stein mot politiet, som svarte med å rykke fram mot demonstrantene og pågrep om lag 15 personer. Ifølge SVT skal flere politibetjenter og minst en redningsarbeider ha blitt skadet i urolighetene.

Ved 3-tiden natt til lørdag hadde situasjonen roet seg, og opprydningen i området kunne starte.

Innreiseforbud

Den danske høyreekstremisten Rasmus Paludan ble tidligere på dagen stanset ved grensa til Sverige og nektet innreise.

Han skulle ha deltatt på et torgmøte som var arrangert av den svenske gatekunstneren Dan Park, som tidligere er dømt i Sverige for hets mot folkegruppe.

Planen var å brenne en koran innpakket i bacon, en bedrift som Paludan har stått for flere ganger før i Danmark. I stedet fikk Paludan innreiseforbud til Sverige i to år, ifølge Sydsvenskan.

Etter at Paludan ble stanset, skjedde en uanmeldt demonstrasjon ved Stortorget i Malmö.

Stanset torgmøte

Ingen er pågrepet for en angivelig koranbrenning på Emilstorp ved Rosengård, som politiet mener kan være en årsak til opptøyene.

Allerede onsdag besluttet politiet å stoppe Paludan og hans torgmøte, og fredag fikk politiet støtte av retten og nektet tillatelse til møtet av sikkerhetsgrunner. Til sammen 18 muslimske organisasjoner protesterte mot demonstrasjonsplanene og anmeldte arrangørene.

– Demonstrasjonen på Stortorget hadde ikke tillatelse, og politiet bestemte seg derfor for å oppløse den, sier Stefan Sintéus i politiet i Malmö.

Seks personer ble pågrepet mistenkt pågrepet for brudd på den svenske rasismeparagrafen, som i Sverge omtales som « hets mot folkegruppe ».

Imam forsøkte roe situasjonen

Politiet sier både brenningen av Koranen og begivenheten på Stortorget har opprørt mange, men at det likevel er uheldig at folk retter sinnet mot myndighetene.

– Ødeleggelsen og frykten fra kvelden og natt opptøyer har påvirket alle innbyggere i Malmö, uttaler Sintéus.

Ifølge SVTs reporter i Malmö kom en imam til området for å forsøke å roe stemningen.

Etterforsker lovbrudd

Politiet sier de nå samarbeider med kommunen, foreninger og trossamfunn og jobber hardt for å gjenopprette tryggheten i Malmö.

– Vi etterforsker nå lovbruddene som er begått og jobber for å sikre at vi fortsatt har en rolig situasjon i Malmö, sier Sintéus i politiet.

Paludans parti Stram kurs ble stiftet i 2017 og vil forby islam og deportere alle muslimer. Paludan ble tidligere i år dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Frederikssund.