Libyas innenriksminister suspendert etter skyting mot demonstranter

Libyas FN-anerkjente regjering sier landets innenriksminister er midlertidig suspendert etter at væpnet milits skjøt mot demonstranter.

– Innenriksminister Fathi Bashagha har blitt midlertidig suspendert og vil bli etterforsket for hans uttalelser om demonstrasjonene og hendelsene i Tripoli og andre byer, heter det i en uttalelse fra regjeringen.

Demonstrasjonene mot dårlige offentlige tjenester og elendige levevilkår startet forrige søndag i Tripoli, der den internasjonalt godkjente regjeringen holder til.

Onsdag angrep væpnede menn de fredelige demonstrantene og «skjøt vilkårlig med skarp ammunisjon», uttalte Bashagha.

Demonstranter ble også kidnappet, noe som «skapte panikk hos befolkningen og truet sikkerheten og offentlig orden», sa innenriksministeren. Han lovet å beskytte sivile mot «brutaliteten fra en gjeng kjeltringer».

Ifølge Human Rights Watch ble minst seks personer kidnappet i Tripoli av en milits som er kontrollert av regjeringen, og mange andre ble såret i skytingen.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre Nato-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Landets militære styrker er delt mellom dem som støtter den FN-støttede regjeringen og dem som støtter opprørsgeneralen Khalifa Haftar og hans mektige LNA-milits. Det foregår i tillegg en maktkamp innen de to leirene.