Opptøyer i Malmö etter koranbrenning

Fredagens koranbrenning på Emilstorp har ført til omfattende protester på Rosengård. Rundt 300 personer har samlet seg for å protestere. Foto: TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix Les mer Lukk

Det oppsto fredag kraftige opptøyer i Rosengård i Malmö på grunn av en koranbrenning som en dansk høyreekstremist skulle være med på.

Flere hundre mennesker samlet seg i bydelen Rosengård, kastet stein på politiet og satte fyr på biler og bildekk. Hele kvelden var preget av uro i bydelen etter at en koran, ifølge politiet, ble påtent i nærheten.

Politiet sier at 300 personer er med på opptøyene. Det er uklart om noen er skadd, og politiet er i ferd med å skille folkemengden.

Den danske høyreekstremisten Rasmus Paludan ble tidligere på dagen stanset ved grensa til Sverige og nektet innreise.

Innreiseforbud

Han skulle ha deltatt på et torgmøte som var arrangert av den svenske gatekunstneren Dan Park, som tidligere er dømt i Sverige for hets mot folkegruppe.

Planen var å brenne en koran innpakket i bacon, en bedrift som Paludan har stått for flere ganger før i Danmark. I stedet fikk Paludan innreiseforbud til Sverige i to år, ifølge Sydsvenskan.

Etter at Paludan ble stanset, skjedde en uanmeldt demonstrasjon ved Stortorget i Malmö, der tre personer ble pågrepet, ifølge TT, for å ha sparket på en koran.

Stanset torgmøte

Ingen er pågrepet for en angivelig koranbrenning på Emilstorp ved Rosengård, som politiet mener kan være en årsak til opptøyene.

Allerede onsdag besluttet politiet å stoppe Paludan og hans torgmøte, og fredag fikk politiet støtte av retten og nektet tillatelse til møtet av sikkerhetsgrunner.

Til sammen 18 muslimske organisasjoner protesterte mot planene og anmeldte arrangørene for hets mot folkegruppe, den svenske rasismeparagrafen.

Paludans parti Stram kurs ble stiftet i 2017 og vil forby islam og deportere alle muslimer. Paludan ble tidligere i år dømt til tre måneders fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer under en demonstrasjon i Frederikssund.