Minst 14 døde etter orkanen Laura i USA

Minst seks personer omkom da orkanen Laura feide inn over Louisiana i USA, og delstatens guvernør venter at redningsmannskaper finner flere ofre. Her ses flomrammede hus i Cameron i Louisiana. Foto: David J. Phillip / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Minst 14 personer er funnet døde etter at orkanen Laura feide inn over Louisiana i USA. Fredag var hundretusener av mennesker fortsatt uten strøm og vann.

Laura var ifølge USAs nasjonale orkansenter en av de kraftigste orkanene som har rammet det amerikanske fastlandet.

Guvernør John Bel Edwards i Louisiana sier at skadeomfanget likevel er mindre enn de først fryktet.

Før uværet rammet USA, forårsaket det store ødeleggelser i Haiti og Den dominikanske republikk forrige helg. I Haiti omkom 31 mennesker, ifølge myndighetene i landet.

Hundretusener evakuert

Til sammen 580.000 mennesker ble bedt om å evakuere fra kysten av Louisiana, og tusener av dem kan måtte vente lenge før de får dra hjem. Myndighetene sier det kan ta flere uker før alle får vann og strøm tilbake.

Tusener av mennesker som ignorerte advarslene mot å dra hjem for tidlig, kom til hjem uten tak, veier fulle av husrester og nedblåste trær og kraftledninger og utsikt til flere måneders innsats for å komme tilbake til det normale.

Ordfører Nic Hunter i Lake Charles sier at de ikke har noen formening om når strøm og renseanlegg kan være tilbake.

Sykehus ikke i drift

Flere sykehus må sende pasienter andre steder på grunn av mangel på vann, og det er uklart når 860 eldre kan vende tilbake til 11 evakuerte sykehjem.

Til sammen 600.000 boliger og forretninger var uten strøm etter uværet i Louisiana, Texas og Arkansas, mens 220.000 mennesker var uten vann i Louisiana.

Det ekstremt kraftige uværet var en orkan i kategori 4, like oppunder kategori 5, da det traff land, med kraftig vind, øsende regnvær og stormflo på flere meter.

Fortsatte mot nord og øst

Etter at den passerte kysten, ble orkanen nedjustert til kategori 1 før den fortsatte som en kraftig tropisk storm nordover og østover til Arkansas og Tennessee med oversvømmelser og tornadoer.

Myndighetene og innbyggere jobber med å få oversikt over skadeomfanget, og man venter å finne flere omkomne.

Fem av dødsfallene skjedde på grunn av trær som har blåst over ende, mens åtte menn døde av karbonmonoksidforgiftning på grunn av defekte generatorer, blant dem tre fiskere som fikk søke tilflukt i en biljardhall i Texas. En mann druknet da båten hans sank.