Trump avslutter Republikanernes landsmøte på kontroversielt vis

President Donald Trump spiller hovedrollen på siste dag av Republikanernes landsmøte. Det gjør han ved å tale fra Det hvite hus, som er pyntet til valgkamp. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

President Donald Trump spiller hovedrollen på siste dag av Republikanernes landsmøte. Det gjør han ved å tale fra Det hvite hus, som er pyntet til valgkamp.

Presidenten skal holde sin tale foran Det hvite hus og på plenen utenfor er det satt opp flere rekker med stoler og pyntet med flagg og banner med valgkampslagord. Det har skapt kritikk fordi det bryter med tradisjonen om å ikke bruke offentlige bygg i partipolitisk sammenheng.

I lekkede sitater fra talen går Donald Trump til frontalangrep på Demokratenes presidentkandidat i sin avsluttende nominasjonstale på Republikanernes landsmøte torsdag kveld lokal tid.

– Vi har brukt de siste fire årene på å reversere den skaden Joe Biden har påført USA de siste 47 årene, vil Trump si i talen.

Trump vil benytte nominasjonstalen til å relansere seg selv som en politisk «outsider», samt svartmale sin motstanderkandidat Joe Biden og kalle ham «et tomt skall av en kandidat» som vil bli styrt av venstresiden i Det demokratiske partiet.

Trumps tale runder av det fire dager lange landsmøtet, som i stor grad har dreid seg om å skape et bilde av Donald Trump som en president som setter «lov og orden» først.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden og hans visepresidentkandidat Kamala Harris gikk i forkant av talen til verbalt angrep på presidenten. De anklager han for å utnytte på de voldsomme demonstrasjonene mot rasisme og politivold.

– I stedet for å forsøke å roe ned situasjonen, kaster han mer bensin på bålet. Vold er ikke et problem i hans øyne, det er en politisk strategi, sier Biden i en uttalelse.

Harris sier hun støtter fredelige demonstrasjoner, men advarer på det sterkeste mot at folk tar loven i egne hender og mot plyndringen og voldsbruken som skjer.