Orkanen Laura ramponerer Texas og Louisiana

De siste 24 timene har Laura styrket seg 87 prosent, og orkansenteret omtaler den som «ekstremt farlig». Den suger energi fra det varme vannet i Mexicogolfen og er den kraftigste orkanen som rammer det amerikanske fastlandet så langt i år. Les mer Lukk

Den voldsomme orkanen Laura traff Texas og Louisiana natt til torsdag lokal tid. Vind, regn og stormflo herjer kysten der hundretusener er bedt om å evakuere.

Orkanen traff det lille kystsamfunnet Cameron i Louisiana rundt klokka 1 lokal tid natt til torsdag. I tillegg til den kraftige vinden som nådde nesten 70 meter per sekund, fører orkanen til at vannet kan stige så mye som 6 meter og dermed oversvømme by- og boligområder, ifølge USAs nasjonale orkansenter.

Områder 70 kilometer fra kysten kan rammes av stormflo. Hus risikerer å bli revet i stykker og biler og trær slengt rundt av vindkastene. En video viser et høybygg i byen Lake Charles som får vinduene blåst ut av den kraftige vinden og glass som virvler i luften. Det er også sendt ut varsel om tornadoer.

290.000 hjem og forretninger er nå uten strøm i Texas og Louisiana. Flere steder var de hyppige lynnedslagene den eneste lyskilden i løpet av natta.

Trosset evakueringsråd

Over 500.000 innbyggere i Texas og Louisiana ble innstendig oppfordret til å evakuere av myndighetene. På siste dag av republikanernes landsmøte oppfordret visepresident Mike Pence alle om å følge myndighetenes råd. Mange har likevel valgt å bli.

I byen Lake Charles i Calcioeu Parish i Louisiana meldes det om at folk som har valgt å bli i hjemmene sine, nå ber om hjelp fra lokale myndigheter.

– Folk ringer, men vi har ingen mulighet til å nå ut til dem, sier leder for Calcioeu Parish, Tony Guillory.

Han håper hjelpemannskaper vil få mulighet til å reise ut i løpet av torsdagen, men han understreker at oversvømmelser og blokkerte veier vil gjøre arbeidet svært vanskelig.

Ba en halv million evakuere

Orkanen ble nedgradert fra kategori 4 til 3 noen timer etter at den hadde flyttet seg nordover fra kysten. De store bølgene og stormfloa er likevel en trussel for hundretusenvis av mennesker som risikerer å få hjemmene sine oversvømt.

CNNs meteorolog Tom Sater sa at orkanen også var nær ved å regnes som en kategori 5-orkan da den traff land. Den er sterkere enn orkanen Katrina, som rammet kystområdet i for 15 år siden.

– Den er nå blant de ti kraftigste orkanene som har truffet USAs fastland. Dette kommer til å ha stor innvirkning, ikke bare langs kysten, men også i innlandet, sa Sater.

Laura doblet seg nesten i styrke døgnet de 24 timene før den traff land, etter å ha sugd til seg energi fra det varme vannet i Mexicogolfen. Orkansenteret omtaler den som «ekstremt farlig».

Laura beveger seg nå nordover med en fart på 24 kilometer i timen. I løpet av det neste døgnet vil den bevege seg gjennom Louisiana og treffe Arkansas, før den til slutt vender seg østover og ebber ut som en tropisk storm i Atlanterhavet.

Innen den traff USA hadde Laura allerede i helga krevd over 20 liv i Haiti og Den dominikanske republikk.