Moskéterroristen på New Zealand dømt til livstid

Australske Brenton Tarrant, som sto bak moskéangrepene på New Zealand i fjor, er dømt til livstid uten mulighet til prøveløslatelse. Foto: John Kirk-Anderson via AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Australske Brenton Tarrant, som sto bak moskéangrepene på New Zealand i fjor, er dømt til livstid uten mulighet til prøveløslatelse.

Det er første gang i New Zealands historie at noen er idømt maksimumsstraffen.

Tarrant nektet å forsvare seg under den fire dagen lange rettssaken om straffeutmålingen som ble avsluttet torsdag.

Han sa seg i mars skyldig i siktelsen som omfatter 51 drap og 40 drapsforsøk, i tillegg til siktelsen som dreier seg om terrorangrep. 29-åringen har sagt massakren var motivert av rasistisk ideologi.

Dommer Cameron Mander omtalte i domsavsigelsen Tarrants handlinger som så grusomme at livstid i fengsel ikke var i nærheten av å bøte for skaden som var gjort.

– Dine handlinger var inhumane. Du drepte med overlegg et tre år gammelt barn som klynget seg til sin far, sa Maner.

Angrepene mot to moskeer i Christchurch i mars 2019 var de verste voldshandlingene og de første terrorangrepene i New Zealands moderne historie.

I den fire dager lange rettssaken om straffeutmålingen har 90 ofre og familiemedlemmer forklart seg. Flere av ofrene la til side vitneforklaringene de hadde forberedt og skjelte ut Tarrant.

– Du vil dø alene, som et virus alle unngår kontakt med, sa Zuhair Darwish i et følelsesladet utbrudd til Tarrant på tirsdag.

Da dommen ble kunngjort, var det jubel blant overlevende og pårørende som ventet utenfor rettsbygningen.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sa seg fornøyd med dommen og uttrykte håp om at man aldri mer skal behøve å høre eller si terroristens navn.

Han fortjener et liv i total stillhet, sa hun.