Gudni Johannesson vinner presidentvalget på Island

Islands president Gudni Jóhannesson og presidentfrue Eliza Reid. Presidenten ligger an til å bli gjenvalgt til en ny periode.Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Gudni Johannesson ligger godt an til å bli gjenvalgt som Islands president for fire nye år med 90 prosent av stemmene.

Etter at de første 40.000 stemmene var talt opp etter valget lørdag, hadde Gudni Johannesson fått 91 prosent, mens utfordreren Gudmundur Franklin Jonsson hadde 9 prosent.

Johannesson sa han var ydmyk og takknemlig, men ba om tilbakeholdenhet med kommentarene siden bare noen få av stemmene var talt opp.

Det er 252.000 registrerte velgere på Island, men det er fortsatt uklart hvor mange som har avlagt stemme.

52 år gamle Johannesson, som er professor i historie, stilte til valg for fire år siden som uavhengig kandidat. Gjennom hele sin første periode har han hatt en oppslutning på mellom 76 og 86 prosent, ifølge meningsmålingsintituttet MMR.

Valgresultatet er i tråd med meningsmålingene før valget som viste at Johannesson ville vinne med 90 prosent av stemmene over sin høyrepopulistiske utfordrer, en kjent tilhenger av USAs president Donald Trump.

Islands president har en stort sett symbolsk rolle, men han eller hun har myndighet til å nedlegge veto mot nye lover eller åpne for folkeavstemning.