Mot gjenvalg for Johannesson på Island

Islands president Gudni Jóhannesson og presidentfrue Eliza Reid under et besøk i Oslo i 2017. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Les mer Lukk

Island velger president og alt tyder på at historikeren Gudni Thorlacius Johannesson får fire nye år.

Johannesson, som er partiløs og uavhengig, vant valget i 2016 med 39,1 prosent av stemmene. De siste meningsmålingene tyder imidlertid på at 52-åringen i lørdagens valg kan få over 90 prosent av stemmene.

– Han blir sett på som en mann av folket og er verken pompøs eller særlig formell. Islendingene ser derfor ut til å like ham og ønsker at han fortsetter som president, sier professor i statsvitenskap Olafur Hardarson ved universitetet på Island.

Høyrekandidaten Gudmundur Franklin Jonsson, som har en fortid som aksjemekler på Wall Street, synes å være sjanseløs.

56-åringen, som er en uttalt tilhenger av USAs president Donald Trump, har drevet et hotell i Danmark siden 2013. Han gikk inn i politikken i 2010 da han grunnla den høyrepopulistiske Haegri graenir-bevegelsen, som han ledet i tre år.

– Meningsmålinger er ikke det samme som valg, men avstanden mellom dem er for stor, sier historieprofessor Gudmundur Halfdanarson.

Presidentposten på Island er i stor grad symbolsk. men presidenten kan nedlegge veto mot lovendringer og sende dem til folkeavstemning.

Valget blir neppe påvirket av koronapandemien, som ifølge myndighetene bare har krevd ti liv blant Islands rundt 365.000 innbyggere. Landet har nå bare ti aktive smittetilfeller, men velgerne må holde minst 2 meters avstand i valglokalet der de også får utdelt hånddesinfeksjon og hansker.

Valglokalene åpner klokka 11 og stenger først ved midnatt.