USA åpner for å videreføre Start-avtalen

Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump under G-20-møtet i Japan i 2019. De to landene har startet forhandlinger om den siste gjenværende atomavtalen mellom de to landene. Foto: AP / Susan Walsh / NTB scanpix Les mer Lukk

USA kan være villig til å forlenge den siste gjenværende atomavtalen med Russland, den såkalte Ny Start-avtalen, ifølge landets forhandlingsleder.

– Vi er villige til overveie en utvidelse av avtalen, men bare under visse omstendigheter, sier Marshall Billingslea, som leder forhandlingene for USA.

Russland og USA startet mandag samtalene om kjernefysisk nedrustning, åtte måneder før den såkalte Ny Start-avtalen utløper.

Dette er den siste gjenværende avtalen som legger begrensninger på USAs og Russlands enorme atomarsenaler. Begge sitter på over 5.000 kjernefysiske stridshoder – langt flere enn noen andre land i verden.

Billingslea understreker at USA blant annet vil se fremgang i det han kaller Kinas «utrolig urovekkende atomvåpenprogram.»

Militær opprustning i Kina vekker bekymring i USA, som krever at kineserne må ta del i en ny versjon av Ny Start. Dette er blitt kontant avvist av Kinas regjering.

Det amerikanske kravet om kinesisk deltakelse kan gjøre det vanskelig å oppnå enighet med Russland.

Ifølge Billingslea har Kina «latt verden i stikken» ved å nekte å delta i mandagens samtaler. Han understreker samtidig at samtalene med Russland har vært produktive og at en andre forhandlingsrunde kan være mulig i slutten av juli eller begynnelsen av august.