Unntakstilstand i Nashville – rettsbygning satt i brann

En demonstrant setter fyr på en del av Metro Courthouse i Nashville lørdag. Foto: Andrew Nelles / The Tennessean / AP / NTB scanpix Les mer Lukk

Borgermesteren i Nashville i den amerikanske delstaten Tennessee har innført unntakstilstand etter at rettsbygningen Metro ble satt i brann i demonstrasjoner.

Tusenvis hadde trukket inn til delstatshovedstaden til en fredelig demonstrasjon mot politivold, brutalitet og rasisme lørdag ettermiddag foran rettsbygningene. Etter at mørket falt på utviklet det seg i voldelig retning, demonstranter knuste vinduer i bygningene og forvoldte skade på annen eiendom.

En statue av Edward Carmack ble også revet ned. Carmack var i sin tid en kontroversiell politiker og avisutgiver med rasistiske synspunkter.

Politiet måtte ty til tåregass og advarte mengden om at de deltok i en ulovlig demonstrasjon.

– Ettermiddagens møte for George Floyd og raserettferdighet var fredelig. Jeg deltok og lyttet, sa Nashville-ordfører John Cooper før han kunngjorde at han nå erklærer en sivil unntakstilstand.

– Vi kan ikke la dagens budskap om endring gå over i mer vold. Hvis du har tenkt å skade byen vår, kan du reise hjem, lød meldingen fra borgermesteren.

Guvernør Bill Lee i Tennessee ga lørdag kveld til nasjonalgarden beskjed om å rykke inn som «som svar på demonstrasjonene som nå har tatt en voldelig, ulovlig vending i Nashville».